2024. május 5. - Györgyi

Bizonytalan helyzetben a Zala megyei kórház

Bizonytalan jogi és pénzügyi környezetben kell a Zala megyei kórháznak működnie: csak úgy tud a költségvetése egyensúlyba kerülni, ha az elmúlt évi 410 millió forint forrás-kiegészítést idén is biztosítja az állam - jelentette ki Fekete Zoltán (Fidesz), a
2008. március 5. szerda 20:13 - Hírextra

Fekete Zoltán hozzátette: az elmúlt évben országos szinten 150 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből, ami a Zala megyei kórház számára 410 millió forint hiányt jelentett. Idén hasonló nagyságrendű hiánnyal kell számolni. Az elmúlt évben a hiányt a kiegészítő, 410 millió forint értékű finanszírozással sikerült megszüntetni, ami viszont nem épült be az idei költségvetésbe.

A bevételek növelésére minimális esély van, a kórház működését gúzsba köti az elvégezhető beavatkozások és teljesítmények mesterséges korlátozása. A betegforgalom csökkent, a kórházi ágyszámot az elmúlt évben 200-zal csökkentették. Az egészségügyi és szociális bizottság a teljesítménykorlát eltörlését javasolja - jelentette ki Fekete Zoltán.

A vizitdíj és a napidíj bevezetése után a Zala megyei kórházban 17 százalékkal csökkent a betegforgalom.

A vizitdíj és a napidíj bevétel az elmúlt évben 109 millió forint volt, ami a kórház éves bevételének 1,34 százalékát jelenti. A beszedéssel, adminisztrációval kapcsolatos beruházási és működtetési kiadások után a vizitdíj és a napidíj beszedése után 193 ezer forint ráfizetés keletkezett - állította.

Mérséklődhet a hiány az egészségügyben dolgozók áldozatvállalásával, ami a juttatásuk megvonását is jelenti - tette hozzá Fekete Zoltán.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását