2024. április 23. - Béla

Alagút Csehországban

Alagúttal tervezi megoldani a Moldva-parti közlekedési gondokat a cseh főváros. A mintegy hétkilométeres földalatti autóút a Moldva folyó jobb partján a déli vasúti hídnál kezdődne, s a prágai történelmi városközpontban lévő Óvárosi térhez közel eső Palac
2008. március 5. szerda 14:46 - Hírextra
A belvárosi önkormányzat által kidolgozott elképzelést a napokban iktatták be Prága távlati fejlesztési tervébe.

"Forradalmi elképzelésről van szó, bízom abban, hogy sikerülni fog" - jelentette ki ebből az alkalomból Petr Hejma belvárosi polgármester. A költségekről, illetve időpontról egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Csak annyit árult el, hogy gyakorlatilag két alagútról lenne szó, s mindegyikben egyirányú lenne a forgalom.

Az alagút elkészülése után a felszíni autósforgalom megszűnne, illetve a minimálisra csökkenne, s a folyópart többé-kevésbé kellemes sétálóutcává alakulhatna át.

"Számításokat végeztünk, s műszaki szempontból a kérdés megoldható. Már azt is kigondoltuk, hogyan fogjuk az alagutat átvezetni a Károly-híd alatt, hogy ne sérüljenek meg az ott található még régebbi Judit-híd alapjai" - kommentálta a bejelentést Frantisek Polák, a prágai metrót építő és gondozó Metrostav vállalat szóvivője.

Az elképzelés egyébként nem egészen új, mert a múlt század hetvenes éveiben hasonló módon akarták megoldani a Moldva bal pártján a közlekedési gondokat. A "Kisoldali autóalagútnak" elkeresztelt projekt végül is nem valósult meg, s a Moldva baloldali rakpartjának autós gondjait a strahovi alagút létrehozásával oldották meg, enyhítették. Ez az autósoknak lehetővé teszi, hogy elkerüljék a belvárost, s a rakpartról a Strahov domb alatt gyorsan kijuthassanak Prága északkeleti külvárosába.

Prágának komoly gondjai vannak az autósforgalommal, különösen a belvárosban. Az önkormányzat jelenleg azt mérlegeli, hogy a szűkebb belvárosba csak vám megfizetése után lesz lehetséges majd behajtani. Pavel Bém főpolgármester szerint az illeték mintegy 150 korona lehetne egy-egy alkalomra.

Egy másik mérlegelt elképzelés, hogy a rakparti közlekedést a Moldva mindkét oldalán egyirányúvá tennék, ami a számítások szerint csökkenthetné a zsúfoltságot és felgyorsíthatná a forgalmat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását