2024. április 28. - Valéria

Kínába megy a dalai láma?

A dalai láma hajlandó találkozni kínai vezetőkkel, beleértve Hu Csin-tao (Hu Jintao) elnököt is, ha "konkrét jelzéseket" kap arról, hogy Peking kész a párbeszédre. Peking eközben tiltakozik Gordon Brown brit kormányfő és a dalai láma szerdán bejelentett,
2008. március 20. csütörtök 11:30 - Hírextra
A tibetiek indiai emigrációban élő szellemi vezetője csütörtöki sajtóértekezletén közölte, hogy Pekingben csak "valódi, kézzelfogható fejlemény" esetén találkozna kínai vezetőkkel, máshol azonban bármikor.

Kína csütörtökön "nem teljesen helytállónak" nevezte és visszautasította a dalai lámának tett új tárgyalási ajánlatáról szóló híreket.

Kínát "mélyen aggasztja" a londoni találkozó híre - közölte csütörtökön a pekingi külügyminisztérium szóvivője, arra hírre, hogy Gordon Brown is fogadná a dalai lámát.

A brit félnek ismernie kell a dalai láma "igazi arcát", és nem szabadna támogatást nyújtania neki és elszakadási törekvéseinek - fogalmazott a külügyi szóvivő az Új Kína (Xinhua) hírügynökség jelentése szerint.

Kína szerint a tibetiek szellemi vezetője áll a dél-kínai autonóm régióban a múlt héten kirobbant véres zavargások mögött.

A kínai-német viszony hónapokon át feszült volt azután, hogy Angela Merkel német kancellár tavaly szeptemberben fogadta a dalai lámát; hírek szerint német cégek számos kínai üzleti lehetőségtől elestek az érintett időszakban.

A keményvonalas tibeti kommunista párt a héten "szerzetesi ruhába bújt farkasnak", emberarcú, de állatszívű ördögnek nevezte az Indiában működő emigráns tibeti kormány vezetőjét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását