2024. május 3. - Tímea, Irma

A Nabucco több mint üzlet?

Nem született megállapodás az SZDSZ által kezdeményezett szerdai ötpárti egyeztetésen: a pártok nem tudtak megállapodni sem a Nabucco gázvezeték melletti magyar elkötelezettségről szóló országgyűlési határozatról, sem a projekttel foglalkozó eseti bizotts
2008. március 5. szerda 16:30 - Hírextra
Kóka János, az SZDSZ elnöke az egyeztetés után újságíróknak azt mondta: egyrészt a Nabucco-projektet támogató országgyűlési határozattervezetről szerettek volna egyezségre jutni, másrészt az SZDSZ javaslatára létre akartak hozni egy eseti bizottságot, amelyben fele-fele arányban képviseltetné magát a kormány és az ellenzék.

A liberális pártelnök szerint az ötpárti tárgyalás résztvevői a Nabuccót támogató határozati javaslat több mint 99 százalékában egyetértenek, mindössze egy-két szón van vita köztük. Az eseti bizottság ügyében az MDF, az MSZP és az SZDSZ azt támogatja, hogy az kifejezetten a Nabucco-projekt megvalósítására fókuszáljon, a Fidesz és a KDNP pedig azt szeretné, ha a testület a Déli áramlat szerződésével is foglalkozna.

Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetvezetője ugyanakkor kijelentette: ellent kell mondania Kóka Jánosnak abban, hogy közel lennének a megállapodáshoz, mert szerinte alapvető megközelítésbeli különbség van és az MSZP és a többi párt között.

A szocialisták nem támogatják, hogy Magyarország prioritásként kezelje a Nabucco megépítését, a Fidesz viszont ragaszkodna ahhoz, hogy ne "egy projekt", hanem "a prioritás" legyen Magyarország számára a Nabucco projekt, minden más alternatív vezetékkel szemben - fejtette ki Németh Zsolt.

Az eseti bizottságról szólva a fideszes képviselő hangsúlyozta: a Déli áramlat gázvezetékről kötött orosz-magyar szerződés "ezer sebből vérzik", és a megállapodást "puccsszerűen" kötötte meg a kormány, ezért mindenféleképpen alapos vizsgálat tárgyává kell tenni nem csak a Nabuccót, hanem a Déli áramlattal kapcsolatos előkészületeteket is.

A szocialista Kovács Tibor erre reagálva azt mondta, az Alkotmány rendelkezik arról, hogy a kormány nemzetközi szerződéseket köthet. Az MSZP frakcióvezető-helyettese emlékeztetett arra, korábban az öt frakcióvezető arról állapodott meg, hogy a Nabucco-projekt támogatására közös országgyűlési határozati javaslatot terjesztenek be és ennek elkészítésével megbízták a Külügyminisztérium államtitkárát.

Kovács Tibor szerint ez a javaslat lényegi elemeiben megegyezik az SZDSZ-frakció indítványával, mindkettőnek az a lényege, hogy minden akadályt el kell hárítani a Nabucco-projekt megvalósulásának útjából. A szocialista politikus hozzátette: az eseti bizottság felállítását is támogatják, bár erre a feladatra alkalmasnak tartanák a gazdasági bizottságot is.

Kóka János kérdésre válaszolva elmondta: folytatják az egyeztetést, és azt szeretné, ha egy héten belül újra tárgyalóasztalhoz tudnának ülni, hogy minél hamarabb az Országgyűlés elé kerüljenek a javaslatok.

A liberális pártelnök megjegyezte: a pártok képviselői most saját frakcióikkal egyeztetnek, így kiderül, a Fidesz el tud-e tekinteni attól, hogy a Nabuccóval foglalkozó eseti bizottság vizsgálja a Déli áramlat szerződését is.

Tájékoztatása szerint az öt párt egyetértett abban, hogy a Nabucco nemcsak energiapolitikai, de geostratégiai és biztonságpolitikai program is, amely nem kizárólag a gázellátásról szól, hanem arról is, Magyarország és Európa hogyan tud több lábra állni az energiapolitikájában. Kóka János közölte: azok az orosz vezetékek, amelyek különböző országok együttműködésével szállítanak gázt, csak arra alkalmasak, hogy az orosz gáz Európába juttatásának tranzitkockázatot csökkentsék.

Németh Zsolt ugyanakkor úgy vélte, mondhatja a kormány, hogy több vezeték, több biztonság, a Fidesz szerint a több orosz vezeték nagyobb egyoldalú energiafüggőséget jelent.
"Most bemutattuk, milyen az ötpárti egyetértés magyar módra" - jegyezte meg a tájékoztató végén Kóka János, aki szerint a tárgyalóteremben "konszenzuálisabb" volt a hangulat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását