2024. április 27. - Zita

Mit fogyasztunk Húsvétkor?

Előnyösen változott a húsvéti édességi trend: a fogyasztók a márkás, minőségi, vagyis magas kakaótartalmú termékeket részesítették előnyben a tavalyi húsvéti szezonban - mondta Sánta Sándor, az Édességgyártók Szövetségének elnöke.
2008. március 5. szerda 16:27 - Hírextra
Tavaly 900 tonna húsvéti édességet vásároltak a fogyasztók, összesen 2,2 milliárd forint értékben. Ezen belül a legtöbbet, 1,8 milliárd forintot csokoládé figurákra, elsősorban tojás és nyúl, kisebb mértékben bárány, csibe és kacsa figurákra költöttek. A figurás édességek mellett 168 millió forint értékben hagyományos húsvéti édességcsomagok, 248 millió forint értékben ajándékokkal kiegészített, egyedi kiszerelésű édességcsomagok kerültek a bevásárlókosarakba.

A korábbi évekkel szemben a tavalyi húsvéti szezonban a fogyasztók 491 tonna csokoládéból és 413 tonna bevonómasszából készült édességet vásároltak, vagyis az értékesített mennyiség 55 százalékát a valódi csokoládék tették ki. A magyar lakosság tehát nemcsak felismerte a minőségi, márkás csokoládék pozitív hatásait, de immár határozottan előnyben részesíti azokat - hangzott el a keddi budapesti sajtótájékoztatón.

A minőségi csokoládé szigorú nemzetközi szabványok szerint készül, legdrágább alkotóeleme a kakaóvaj, míg a tejbevonóból (kakaós masszából) készült termékek esetén a kakaóvajat egyéb olcsóbb, növényi zsírokkal helyettesítik. Természetesen a kakaós masszából gyártott figurák is megfelelnek minden élelmiszeripari követelménynek, amely alapján forgalomba kerülhetnek, azonban élvezeti értékük alacsonyabb, mint a csokoládéból készülteknek.

"A kevesebb, tehát több ebben az esetben, hiszen táplálkozástudományi szempontból előnyös, ha mértékkel, ugyanakkor jobb minőségű csokoládét fogyasztunk" - fogalmazott Horváth Gabriella, dietetikus.

Hozzátette: a minőségi szempontoktól függetlenül édességet nem az étkezések helyett, hanem azt követően, desszertként ajánlott enni.

Gyakori kérdés, hogy a fogyasztók miként válasszanak a széles termékkínálatból. Ebben nyújt segítséget a Minőség ABC, amely pontokba szedve hívja fel a figyelmet a legszükségesebb követelményekre, például mi szerepel a jó minőségű termék címkéjén, mennyi dúsító anyagot tartalmaz, illetve mit árul el a csomagolása. A Minőség ABC elérhető a http://www.edestenyek.hu/sub_hirek_cikk.php?id=28 című honlapon - hívta fel a figyelmet Sánta Sándor.

A csokoládé örömet szerző és egyben az egészséget előmozdító táplálék, fogyasztása - megfelelő étrend mellett - nem fenyeget az elhízás veszélyével, sőt előnyökkel is szolgál. Bizonyított tény: 100 gramm étcsokoládé olyan mértékben csökkenti a vérnyomást, hogy ennek eredményeképpen 21 százalékkal csökken a szívinfarktus vagy a szélütés kockázata. A csokoládé dúsítására használt olajos magvak gazdagok B1, B2, B6 vitaminokban, amelyek erősítik az immunrendszert. E-vitamin és ásványi anyag tartalma (magnézium, kálium, kalcium és réz) jelentős szerepet játszik a szervezetben lévő szabad gyökök káros hatásai ellen való védelemben. Frissítő hatású theobromin tartalmának köszönhetően pedig hangulatjavító hatású.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását