2024. április 25. - Márk

Puccini-mű magyarországi bemutatója

A 150 éve született Giacomo Puccini második operájának félig szcenírozott változatát mutatja be a Magyar Állami Operaház a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Az Edgar első magyarországi előadása nem a szövegíró által elképzelt 1300-as években játszódik, hanem
2008. március 4. kedd 17:23 - Hírextra
A félig szcenírozott március 18-i koncerten stilizált játéktérben, jelmezekben lépnek pódiumra a szereplők. Az előadás nem a szövegíró, Ferdinando Fontana eredeti elképzelései szerinti 1300-as években játszódik, hanem a hatvanas évek olasz újhullámának, Fellini, Visconti, Antonioni filmjeinek hangulatát idézi majd - mutatott rá a rendező.

Az opera születésének körülményeit felidézve hozzátette: az akkor pályakezdő Puccini második operáját 1889-ben komponálta. A szövegíró, a hasonlóképp fiatal Fontana "eszelős" librettókat írt, az elsőt Lidércek címmel. A bukott Lidérceket követte az Edgar, amelyet a híres milánói kiadó, a Ricordi rendelt Puccini számára.

Mint mondta, a zeneszerző túlzottan szövevényesnek tartotta a tétova főhős, Edgar, a vad, mór lelencleány, Tigrana és a szelíd, hűséges Fidelia közötti szerelmi háromszög történetét, de az operában már teljességgel tetten érhető a Puccini egész életművét jellemző alapelv, mely szerint a zeneszerző csak a női szerelmek által tartja értelmezhetőnek a férfi szerelmét.

Puccini végül megbékélt a szövegkönyvvel és megszületett az Edgar. A közönség és a korabeli kritika minden forrás szerint ünnepelte a sodró erejűnek mondható zenét, és kárhoztatták a silány szövegkönyvet. Második operájának a partitúrájához maga a szerző is tréfás, szójátékos dedikációt mellékelt, s így küldte el az énekes Sybil Seligmannek: "E Dio ti GuARrdi da quest, opera!" - azaz: Isten óvjon ettől az operától!

A budapesti produkciót Kovács János vezényli, főbb szerepeit Fekete Attila, Herczenik Anna, Mester Viktória, Kálmándi Mihály és Szvétek László énekli.

Arra a kérdésre, hogy csak egyszer, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon hangzik-e el a Magyar Állami Operaházban a mű, az intézmény vezető munkatársai kitérő választ adtak. Az MTI információi szerint azonban a márciusi magyarországi bemutatónak lesz folytatása, hiszen decemberben Puccini-hetet rendez az operaház, és ennek keretében ismét előadják az Edgart.

Puccini második operája egyébként műsoron lesz az idei Puccini Fesztiválon Torre del Lagóban, ahol a legtöbb operáját írta a szerző, és bemutatják a művet nyáron Torinóban is, José Curával a címszerepben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását