2024. április 25. - Márk

Orszáczky Jackie díj

A könnyűzenei műfajokban alkotók számára alapított díjat a Magyar Zeneszerzők Egyesülete (MZE), a tavaly elhunyt Orszáczky Miklós nevét viselő elismerést jövőre ítélik oda először.
2009. december 7. hétfő 14:38 - HírExtra
Hollós Máté, az egyesület elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a szervezet tagságának egyharmada könnyűzenész, komponista és szövegíró. Ha egyáltalán létezik kétféle muzsika - úgynevezett komoly és könnyű - a teljes egyenrangúsítás egyik további jele a díj megalapítása. A tehetséges fiatal komolyzenei alkotókat ugyanis az Istvánffy Benedek-díjjal jutalmazzák, az elismerés az utóbbi években már rangot szerzett magának.

A tavaly Ausztráliában elhunyt Orszáczky "Jackie" Miklóst szakmai és emberi kvalitásai, az általa egész életében képviselt művészi igényesség, alkotói gondolatgazdagság, a zenei gyökereket, új utakat kereső szenvedélye, a fiatal kollégákkal ápolt kapcsolatai kivételes ranggal ruházták fel itthon és később Ausztráliában is.

A díjat elsősorban Magyarországon alkotó, 40. életévét még be nem töltött zeneszerző, szövegíró vagy szerzőpáros kaphatja meg 2009-ben bemutatott munkája alapján. Az első javaslatokat 2010. január 31-ig lehet elküldeni a Magyar Zeneszerzők Egyesülete címére. A díj odaítélésére az egyesület elnöksége által kijelölt zsűri tesz javaslatot minden év március 15-ig. A zsűriben szerzők és előadók egyaránt helyet kapnak.
A díjjal járó pénzjutalom összege - akárcsak az Istvánffy-díjnál - százezer forint. Ezzel kapcsolatban Hollós Máté megjegyezte: tudják, hogy ez manapság nem számít nagy összegnek, de az egyesület támogatásokból él, nincs bevétele.

Orszáczky Miklós (1948-2008) basszusgitáros, énekes és zeneszerző a legendás Syrius együttes vezéregyénisége volt. A zenész 1974-ben Ausztráliában telepedett le, és folytatta azt, amit itthon abbahagyni kényszerült: a színvonalas, dzsesszelemekkel átszőtt muzsikálást. The Grandmasters nevű zenekarával többször is járt Magyarországon.

Orszáczky Miklós 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását