2024. április 24. - György

Ken Burns 14 részes sorozata

Ken Burns amerikai dokumentumfilm-rendező monumentális vállalkozása lesz követhető szerdától az Arte német-francia televízióban hét héten át egészen április közepéig. A II. világháborúról szóló 14, egyenként 52 perces epizódot párosával tűzik műsorra a tö
2008. március 4. kedd 17:50 - Hírextra
Az 1953-ban született Ken Burns filmfolyamának teljes címe The War, an Intimate History, 1941-1945 - a háború testközeli története - több földrészen kíséri végig a kiválasztott egyszerű szereplők sorsát szemtanúk, résztvevők emlékezése, korabeli dokumentumok, filmek, fotók alapján, elsősorban az emberi vonatkozásokra összepontosítva.

Mint arról a párizsi Le Monde tévémelléklete beszámolt, az Egyesült Államokban tavaly bemutatott sorozat kitér a fronton szolgálatot teljesítő katonák mindennapjaira, a sorsukról szóló híreket váró, távoli családjaik vagy éppen az otthon maradt menyasszonyok életére, a háborús levélváltásokra.
A háború "amerikai tapasztalatának" ábrázolásához Ken Burns négy amerikai várost választott ki: egykori frontharcosok visszaemlékezései, haldokló katonák levelei, a hazai háborús erőfeszítések, de az amerikai japánok internálásának epizódjai is szerepelnek a filmben.

A rendező hat és fél éven át gyűjtötte anyagát a filmhez, tudatában annak, hogy az egykori szereplők nemzedéke lassan kihal, tehát sürgős feladat megőrizni emlékeiket.

A sorozat távol áll mindenfajta heroizmustól. Samuel Hynes vadászpilóta, aki irodalomtanár lett később, így nyilatkozott: "Szerintem nincs igazságos háború, legfeljebb szükséges háborúk vannak". Quentin Aanenson, egy másik pilóta pedig hozzátette: "Ha valóban őszintén elmondja valaki, milyen brutális a háború, akkor a dolog természetéből következően már a háború ellen foglal állást."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását