2024. április 25. - Márk

Elmore James zseniális ötlete 90 éves

Elmore Jamest nem véletlenül tekintik a slide-gitár legnagyobb egyéniségének. Az általa elterjesztett üvegnyaktechnika külön "színt" vitt a gitár használatába. Feltalálója 90 évvel ezelőtt született.
2008. január 26. szombat 10:42 - Hírextra
Sok zenész műveli az üvegnyaktechnikát (bottleneck), de az átlagemberek nem tudhatják mit is jelent ez. A régi idők gitárosa üveglapacknyakat csiszolt le és húzott az ujjára, hogy a húrokon csúsztatgassa és különleges, nyávogó hangot csaljon ki a hangszerből. Később fémgyűrűt használtak, de zsebkéssel, vaskos kulccsal is elérhető a hatás.

E technika kitalálója Mississippi államban, Richlandben született 1918. január 27-én törvénytelen gyermekként 15 éves anyától. Mostohaapja, Joe Willie James nevét vette fel.

Saját "gyártmányú" hangszeren kezdett játszani: 14 éves korától a Mississippi deltavidékén kocsmákban és különböző táncmulatságokon zenélt. Még játszhatott az 1938-ban elhunyt Robert Johnsonnal, akit mindenki a blues legnagyobb egyéniségeként ismer el, valamint Sonny Boy Willamson szájharmonikással. Elmore James többnyire szólóban lépett színpadra, de volt saját kisegyüttese is.

A háborúban a haditengerészetnél szolgált, leszerelése után előbb szólóban, majd unokatestvérével, Homesick Jamesszel és Eddie Taylorral muzsikált koszos kocsmákban.
A negyvenes évek végén rádiók reklámműsoraiban szerepelt. Több tucat kislemez után 1960-ban jelent meg első albuma, rajta a Dust My Broom című klasszikus számával, fekete és fehér gitárosok kedvencével.

Elmore James az ötvenes évek elejétől élt Chicagóban, itt alakította első zenekarát, a Broomdusterst, Homesick Jamesszel és Sunnyland Slim zongoristával.

Klasszikus dalai közül a Dust My Broomon kívül kiemelkedik a Dust My Blues, az Everyday I Have The Blues, a The Sky Is Crying, az It Hurts Me Too, a Mean Mistreatin Mama, a Look On Yonder Wall, a Shake Your Moneymaker és a Bleeding Heart. Ezeket - és más dalait - játszotta Jimi Hendrix, Freddie King, B. B. King, Johnny Winter, Jeremy Spencer (Fleetwood Mac), Brian Jones, a Canned Heat együttes, John Mayall, Eric Clapton, Stevie Ray Vaughan - és még nagyon sokan mások. Nemcsak egyes dalaival, hanem egész stílusával hatott a következő nemzedékekre.
Elmore James 45 éves korában, harmadik szívrohama következtében halt meg. Az üvegnyaktechnika mellett érdemei közé tartozik klasszikusok átültetése elektromos gitárra. Bakelitlemezei ma már elérhetetlen kincsek, de legjobbjainak CD-változatát sem könnyű begyűjteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását