2024. április 28. - Valéria

A klezmer mestere

A klezmer zene kedvelőinek szól, Jávori Ferencnek a műfaj egyik elismert hazai művelőjének új albuma, amelynek címe: A klezmer mestere.
2008. március 4. kedd 12:06 - Hírextra
A Munkácson született Jávori Ferenc zongoraművész, akit barátai és zenésztársai cask Fegyaként emlegetnek, a Budapest Klezmer Band alapítója, zeneszerzője. Édesanyja Auschwitzból menekült meg, édesapja 2000 kilométert gyalogolt hazáig az ukrán frontról, hogy szülei 1944-ben egymásra találjanak. Jávori Ferenc "Fegya" a háború után született első zsidó gyermek lett Munkácson, családjával 1978-ban települt át Magyarországra - ez az apropója gyűjteményes lemeze kiadásának.

Szülővárosában jelentős zsidó közössége volt a második világháborút megelőzően, ahol a klezmer zene virágzott. Ez a kezdet és környezet határozta meg életútját, hiszen azóta Moszkvától Londonig, Budapesttől New Yorkig játssza zenekarával kirobbanó sikerrel a jiddis népi hagyományokra épülő szerzeményeit.

Amikor Jávori (Jakubovics) Ferenc Magyarországra került, először kölcsönfrakkban lett az Operettszínház zenekarának tagja. Azóta Közép-Európa egyik legtermékenyebb szerzője, akinek a klezmer zene népszerűsítése mellett fontos szerep jutott a musicalben, a klasszikus zenében és balettben.

Együttesét 1990-ben alapította, s számos más kitűnő produkció mellett a Hegedűs a háztetőn Madách Színházbeli előadásán vált széles körben ismertté. Azóta a magyar klezmer mesterének, koronázatlan királyának tartják. Jávori és az általa alapított Budapest Klezmer Band megkapta a Kodály-díjat, az Artisjus-díjat, ő maga pedig a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjének birtokosa.
A most megjelent lemez - alcíme a Purimtól a menyasszonytáncig - Jávori Ferenc legszebb műveiből válogat. Az egyórás album "altételei": Klezmer Szvit, Rómeó és Júlia Jeruzsálemben, Purim avagy a sorvetés, Menyasszonytánc és Levelek otthonról.

A New York, Moszkva, Róma, Amszterdam és London színházait is meghódító művész hitvallását a következőképpen fogalmazta meg: "Azt hiszem végképp megtaláltam itt
a Földön a dolgomat: zenémmel az embereknek örömet okozni".

Az albumon közreműködik a Budapest Klezmer Band, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Siménfalvy Ágota, Molnár Piroska, Mikó István, Mednyánszky Ági, Papadimitriu Athina, Kovács Zsuzsa, Jantyik Csaba és a Menyasszonytánc szereplői.

Jávori Ferenc és zenésztársai a lemez anyagát május 21-én a Művészetek Palotája Bartók Béla Hangversenytermében mutatják be.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását