2024. május 5. - Györgyi

Holnap temetik a magyar gasztronómia doyenjét

Nemcsak vérbeli gasztronómus volt, de kitűnő tanár is. Generációkat oktatott a szakma csínjára-bínjára, szakkönyveket és receptkönyveket írt és nagyon színesen tudott beszélni imádott szakmájáról. Királyoknak, hercegeknek, grófoknak, híres magyar és külfö
2008. március 3. hétfő 19:40 - Hírextra

Lehetett azonban bármilyen rangja az étterembe betérőnek, ő mindenkit "csak" vendégként kezelt, de csupa nagybetűvel.

A neves vendéglős február 14-én, 88 éves korában hunyt el. A magyar gasztronómia megújítójának és doyenjének, a bécsi Mátyás Pince igazgatójának március 4-én kedden 14 óra 15 perckor lesz a búcsúztatása a Farkasréti temetőben.

A kispesti Kós Károly által tervezett épületben működő egykori családi vendéglőtől hosszú út vezetett a páratlanul érdekes és hosszú pálya egyik csúcsáig, a bécsi Ka:rtner Strasséig, ahol megnyílt és évekig sikeresen működött a pesti Mátyás Pince ausztriai mása az ő vezetésével.

A szigorú apa hamar rászoktatta fiacskáját a majdani vendéglőséletre, aki olyan tehetségesnek bizonyult, hogy sikerült feltalálnia a szálkamentes ponty elkészítésének technológiáját, amelynek még az európai szakirodalomban is nagy visszhangja lett. A brassói aprópecsenyét és a rácpontyot is neki tulajdonítja a szakma.

Papp Endre számos külföldi szakmai megbízatást, meghívást kapott: tagja volt a brüsszeli világkiállítás híres magyar gasztronómiai csapatának. Németországban hónapokig vezető német politikusok protokollétkezéseit "vezényelte le." Szakmai és állami díjakban, elismerésekben sem szenvedett hiányt.

Nem utolsósorban pedig nevelte fiait, Papp Endre rádiós műsorvezetőt és Papp Dénest.
Papp Dénes sikeresen folytatta a családi szakmát és ma egy kedvelt budapesti vendéglő ügyvezető igazgatója, fiával, Papp Dániellel együtt, aki a dinasztia legfiatalabb képviselője.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását