2024. május 7. - Gizella

Befejeződhet a helyreállítás

Jó esély van rá, hogy hamarosan folytatódik és 2010-re befejeződik az 1367-ben alapított középkori pécsi egyetem épületének helyreállítása - közölte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke hétfőn a baranyai megyeszékhelyen, sajtótájékoztatón.
2008. március 3. hétfő 20:46 - Hírextra

A pécsi önkormányzatnak szándékában áll finanszírozni a munkálatok mintegy 300 millió forintra becsült költségének egy részét, kedvező közgyűlési döntés esetén pedig ahhoz a KÖH is kész hozzájárulni - mondta el Mezős Tamás.

Hozzátette: 2010-ig megoldható a székesegyház közelében álló épület nyílászáróinak berakása, az ingatlan fűtése, csatornázása, villanyárammal való ellátása, továbbá környékének rendezése. Vagyis alkalmassá tehető a látogatók fogadására.

Font Márta, az épület helyreállítására 1992-ben létrehozott Középkori Egyetem Alapítvány kuratóriumának elnöke arról szólt, hogy terveik szerint az épületben kiállítás nyílna az ásatások során talált leletekből, emellett a közönség megtekinthetné az egyetemhez tartozó Aranyos Mária kápolna maradványait.

Utalt rá: az 1367-ben alapított és Zrínyi Miklós téli hadjárata idején, 1664-ben lerombolt középkori egyetem feltárása és helyreállítása 1985 és 2000 között folyt Pécsett. A G. Sándor Mária és Gerő Győző vezette ásatások során sikerült meghatározni a 35 méter hosszú és 10 méter széles épület alaprajzát, miután ráleltek a nagyteremre, az aula magnára, az attól keletre és nyugatra fekvő egy-egy helyiségre, továbbá az északi oldali folyosóra.

Kitért arra, hogy a kutatók románkori falmaradványokat, oszloptöredékeket, szobortöredékeket, gótikus és reneszánsz emlékeket, faragványokat találtak. Az Aranyos Mária kápolnában pedig felfedezték az egyetem fenntartója, Vilmos pécsi püspök síremlékét. A régészeti munkákat követően hozzáláttak az épület helyreállításához. A falak állnak, a tető is elkészült, a kivitelezés az ezredfordulón azonban forráshiány miatt abbamaradt.

Mezős Tamás szerint a beruházás befejezése nemcsak azért fontos, mert a félkész épület fenntartása évi 10 millió forintba kerül, és mert Pécs 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz, hanem mert ez a hazai felsőoktatás bölcsője, melyet meg kell őrizni, be kell mutatni az utókornak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását