2024. április 27. - Zita

Helytörténeti kiállítás

Helytörténeti kiállítással emlékezik újra várossá nyilvánításának 40. évfordulójára Sárospatak: a Rákóczi-vár felújított észak-nyugati sarokbástyájában, az Újbástya rendezvénycentrumban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város elmúlt 40 évét idézik meg.
2008. július 8. kedd 17:29 - Hírextra
Mint azt Csetneki József, a kiállítás szervezője az MTI-nek elmondta, az 1968 és 2008 közötti időszak történelmét próbálták meg hűen bemutatni a tárlaton, amelynek anyagát ismerősök, barátok, patakiak segítségével gyűjtötték össze.

Az eltelt négy évtizedet több száz kép idézi meg a kiállításon - hangsúlyozta Csetneki József, megjegyezve: az elsődleges cél az volt, hogy a képeket nézegetve a látogatók keressék magukat, keressék a saját lakóhelyüket és keressék azokat a helyeket, amelyek már nincsenek.

A tárlaton az elmúlt 40 év egyszerű, hétköznapi használati eszközeiből is láthatnak válogatást az érdeklődők. Ezek a tárgyak szintén egy életérzést közvetítenek - fűzte hozzá a szervező.

Kiemelte, hogy a kiállítás nem tekinthető befejezettnek, hiszen újabbnál újabb tárgyak "érkeznek", ezeknek egy üres polcot szenteltek.

Az Újbástya rendezvénycentrum az Összefogással Tokaj Világörökségért című projekt keretében valósult meg. A beruházás értéke mintegy 500 millió forint volt.

Az épület 4 szintes, itt kapott helyet a Tourinform iroda, egy kávézó, egy kóstolásra és rendezvényekre is használható pince, egy kiállító- és egy konferencia-terem. A legfelső emeletről körfolyosó nyílik, ahonnan a sárospataki kilátásban gyönyörködhetnek a látogatók.

Sárospatak, amely már a XIII. század elején városi kiváltságokat kapott, a XIX. század végén a közigazgatási átszervezések során elveszítette mezővárosi címét és csak 1968-ban kapott ismét városi rangot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását