2024. május 2. - Zsigmond

Az SZDSZ a Nabucco fontosságát hangsúlyozza

Az SZDSZ parlamenti frakciója határozati javaslatot nyújtott be arról, hogy az Országgyűlés az ország energiaellátásának biztosítása, az egyoldalú energiafüggőség elkerülése érdekében alapvetőnek és stratégiai fontosságúnak tartja a Nabucco-földgázvezeték
2008. március 3. hétfő 15:14 - Hírextra

A pártelnök közölte: azt szeretnék elérni, hogy a parlament kérje fel a kormányt arra, hogy az ország energiapolitikai célkitűzéseit az ebben a határozatban foglaltak szerint alakítsa ki és hajtsa végre, és csak olyan intézkedést tegyen, amely nem veszélyezteti, vagy sérti a Nabucco-projekt megvalósulását.

A párt egy másik határozati javaslatában olyan eseti bizottság létrehozatalát indítványozza, amely segítené a földgázvezeték előkészítését és megvalósítását.

A bizottságban fele-fele arányban képviseltetné magát a kormányoldal és az ellenzék.
Kóka János hozzátette: a hétfői házbizottsági ülésen Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes azt kéri, hogy mindkét határozati javaslatot tűzzék napirendre és vegyék sürgős tárgyalásba.

Felvetésüket azzal indokolta, hogy az egyetlen lehetőség az orosz gázmonopólium megtörésére az, ha Magyarország olyan gázvezeték építésében vesz részt, amely független gázforrásokat tár fel, és ezeket alternatív útvonalon juttatja el hazánkba.

A pártelnök kitért arra is, hogy a következő húsz évben Európa gázigénye várhatóan húsz százalékkal, azaz százmilliárd köbméterrel nő. A Déli Áramlat Magyarországon keresztülhaladó vezetéke ebből körülbelül tízmilliárd köbméternyit tud fedezni. Véleménye szerint további 30-32 milliárdnyit képes fedezni a Nabucco, ezért szerinte mindkét vezetékre szükség van, és valószínűleg további gázforrásokat is be kell majd vonni az ellátásba. Kóka János úgy fogalmazott: míg a Déli Áramlatra gazdasági lehetőségként tekintenek, addig a Nabucco a fő stratégiai cél.

Újságírói kérdésre a pártelnök hozzátette, hogy mind az MSZP-vel, mind a Fidesszel egyeztetnek az ügyben, és felvetésük az ellenzéki párt korábbi határozati javaslatára épül.

Dióssy Gábor, a gazdasági és közlekedési tárca államtitkára a Nabucco-projekt kapcsán kiemelte, hogy a következő évtizedekben Magyarország és Európa nem tudja magát függetleníteni a gázfelhasználástól.

Hozzátette, hogy tavaly ősszel Kóka János összehívott Magyarországon egy Nabucco-konferenciát, amelynek az volt a célja, hogy felgyorsítsák a projektet. A folyamat következő lépéseként idén februárban Bécsben rendeztek konferenciát, ahol Magyarország azt a javasolta: meg kell szövegezni azt a kormányközi határozattervezetet, amely a nagyobb befektetői biztonság megteremtéséhez szükséges.

Kiemelte, hogy ezt a tervezetet a múlt héten elkészítették és átadták a Nabucco-országok nagyköveteinek.

Dióssy Gábor újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az orosz-ukrán gázvita jelenleg semmilyen veszélyt nem jelent Magyarország gázellátásában, mert az ország megfelelő stratégiai készletekkel rendelkezik. Hozzátette: nem hiszi, hogy emiatt a vita miatt a tartalékokhoz kellene nyúlni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását