2024. május 2. - Zsigmond

Magukhoz térhetnek a tőzsdék?

Az utóbbi hat év legjobb hónapját zárta áprilisban a Londoni Értéktőzsde (LSE) irányadó FTSE-100-as árfolyammutatója, azon befektetői reményektől hajtva, hogy a világgazdasági recesszió talán már túljutott mélypontján, óvatosabb londoni elemzők szerint azonban a felfutás lendülete még mindig könnyen megtörhet.
2009. május 1. péntek 16:23 - HírExtra
A FTSE-100-as az utolsó áprilisi kereskedési napot 4.243,71 ponton zárta, ami 8,1 százalékos egész havi emelkedésnek felelt meg. A fő londoni index 2003 áprilisa óta nem erősödött ennyit egy hónap alatt, és áprilisi záróértéke 20,8 százalékkal haladta meg a március 3-án mért idei eddigi mélypontot.

Az LSE irányadó mutatója ezzel hivatalosan is a "bull market" kategóriába emelkedett. A nemzetközileg elfogadott tőzsdei meghatározás szerint - amely a tartós felfutást a bikával (bull), a hosszas lejtmenetet a medvével (bear) jelképezi - a "bull market", illetve a "bear market" állapot akkor áll be, ha valamely tőzsde egy vagy több részvényindexe a megelőző mélypontról vagy csúcsról az időszaki kilengésektől függetlenül, folyamatosan, hosszabb idő alatt legalább 20 százalékot emelkedik vagy süllyed.

Robert Parkes, az HSBC bankcsoport részvénystratégája szerint a piacok már nem gondolják azt, hogy "a pénzügyi Armageddon felé tartunk".

A londoni Cityben azonban nincs mindenki meggyőződve arról, hogy a tőzsdei felfutás tartós és megalapozott. A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő londoni gazdaságelemző szolgálatának - Moody's Economy.com - vezető londoni közgazdásza, Zach Witton minap kiadott elemzésben azt írta: jóllehet az európai kontinentális tőzsdék árfolyamait összegző FTSE Eurofirst 300-as mutató március eleje óta szintén hozzávetőleg 20 százalékot erősödött, azonban ennek nincs makrogazdasági megalapozottsága.

Az euróövezet, Nagy-Britannia és a többi nagy európai gazdaság egyaránt recesszióban van, és az elsődleges makrogazdasági mutatókból nem sok olyan jelzés szűrhető le, hogy közeleg a fellendülés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását