2024. március 29. - Auguszta

Autó helyett menj gyalog!

Aki az Egyesült Államokban tömegközlekedéssel utazik, átlagosan 8,3 perccel többet gyalogol - azaz kb. 25,7-39 kilokalóriával többet éget el -, mint az autósok. Ha naponta minden amerikai 100 kilokalóriával többet égetne el mozgás közben, ez az amerikai k
2008. március 3. hétfő 07:02 - Hírextra

Az átlagos amerikai minden nap beül az autójába, elhajt a munkahelyére, ahol manapság csak a számítógép előtt ül, aztán hazautazik és leül a tv-készülék elé. Pedig Ryan D. Edwards, a New York-i Egyetem kutatója szerint, ha mindenki többet gyalogolna, a súlytöbblet, kövérség orvosi költségeinek megtakarításával átlagosan 5500 dollárral lenne vagyonosabb.

Edwards áttekinti a kérdés jelen szakirodalmát is. Idézi egy nagy felmérés, az US National Household Survey adatait, amelyek 2001-ben arról tanúskodtak, hogy azok, akik naponta elsétáltak a legközelebbi buszmegállóhoz vagy földalatti-állomáshoz, aztán hazafelé is gyalogosan igyekeztek, naponta átlag legalább 19 percet töltöttek a mozgással, sőt ezek egyharmada többet is járt az egészség megőrzése érdekében ajánlott harminc percnél.

Egy másik tanulmány tavaly kimutatta, hogy azok a városlakók, akik New York földalatti- vagy vonatközlekedését vették igénybe, naponta 9500 lépést tettek meg, ez csaknem 20-30 százalékkal több volt, mint amennyit az autóval utazók gyalogoltak. Azt pedig Atlantában mérték, hogy az ottlakók testtömegindexe annál nagyobb volt, minél több időt töltöttek az autóban és kevesebb, ha többet gyalogoltak.

A kérdéssel foglalkozó szakemberek 2007-ben állapították meg, hogy a New York körüli lakónegyedekben az ott élők testsúlya fordítottan arányos azzal, hogy milyen sűrűn vannak abban a városrészben a tömegközlekedés megállói: ahol nagyobb a megállók közötti távolság, ott a környék lakóinak testsúlya kisebb.

Edwards kiemeli, hogy a több testmozgás a jobb egészség biztosítása, illetve a kövérséggel összefüggésbe hozható betegségek kezelési költségeinek megtakarítása útján a mostani dollárérték szerint jelentene személyenként 5500 dollárnyi gazdagodást. Összehasonlítja ezt a nyereséget azzal, hogy a jelenlegi számítások szerint, ha valaki abbahagyja a dohányzást, legalább 7600-12.000 dollárt takaríthat meg - csak az orvosi költségeken.

Az amerikai tanulmányt a betegségek megelőzésével foglalkozó szakfolyóirat, a Preventive Medicine közölte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását