2024. május 4. - Mónika, Flórián

Választási csalás halottakkal?

Közel 9000 százévesnél idősebb állampolgárt találtak a malajziai választói névjegyzékben a jövő havi általános választások előtt, így fölmerült a gyanú, hogy a szavazásra jogosultak között holt lelkek is lehetnek.
2008. március 1. szombat 07:35 - Hírextra
A választási bizottság megállapította, hogy a névjegyzékben szereplő 8666 ember egy évszázada vagy még korábban született - írta pénteken a New Straits Times című napilap Kamaruzaman Mohd Noorra, a bizottság titkárára hivatkozva. - Ketten 128 évesek - tette hozzá az illetékes.

Ellenzéki csoportok évek óta panaszkodnak a választói névjegyzékre, amely szerintük elavult, és csalásra ad lehetőséget.

A választási bizottság szerint a családtagoknak vagy hivatalos személyeknek kell bejelenteniük a halálesetet, hogy az illető lekerülhessen a névjegyzékből, de a bizottság tagadja, hogy lehetőség lenne halottak helyett szavazni.

A március 8-i voksoláson most először tintával jelölik meg az urnákhoz járulók ujját, hogy senki se szavazhasson kétszer.

Malajziában 10,9 millió a szavazásra jogosultak száma, a születéskor várható élettartam a nőknél 76, a férfiaknál 72 év.

Az ellenzéki Pánmaláj Iszlám Párt közölte: ellenőrizni fogja, hogy az ország középső részében fekvő Selangor szövetségi államban bejegyzett 128 éves szavazópolgárok valóban élnek-e.
Ha igen, megpróbálunk bekerülni a Guinness rekordok könyvébe a világ legidősebb választóinak kategóriájában - mondta Roslan Shahir, a párt szóvivője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását