2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Kóka és a koherens adórendszer

A március 9-i népszavazás után világos, koherens és liberális adórendszerről tesz le a parlament asztalára javaslatot az SZDSZ - közölte Kóka János, a kisebbik koalíciós párt elnöke szombaton, a szabad demokraták országos tanácsának (OT) budapesti ülése u
2008. március 1. szombat 19:10 - Hírextra
A liberálisok elsősorban a munkaerőt terhelő közterheket akarják mérsékelni a személyi jövedelemadó és a munkáltatók által befizetett járulékok csökkentésével - mondta el a liberális politikus a sajtótájékoztatón.

Az adóreform szükségességéről szólva Kóka János kitért arra, hogy Magyarország gazdasági növekedése a leglassúbb Európában, az államháztartási hiány viszont első a régióban, illetve a foglalkoztatottsági ráta is a legalacsonyabbak közé tartozik a kontinensen.

Mint mondta, úgy látják, hogy 2009-ben 500-600 milliárd forinttal lehetne az adót csökkenteni, de ezt az összeget látnak nem feltétlenül szánnák teljes egészében adócsökkentésre, hanem az államadósság mérséklésére.

Megismételte pártja régi javaslatát a vagyonadó rendezéséről, vagyis az általános értékalapú ingatlanadó bevezetését.

Az SZDSZ azzal is csökkentené az adókat, hogy elképzelése szerint megszűnnének a 2006-ban bevezetett, a társas vállalkozásokat, illetve a magas jövedelműeket terhelő 4 százalékos különadók, amit két éve a konvergenciaprogramra hivatkozva vezettek be.

Az SZDSZ megtakarítana az évente 400 milliárd forintba kerülő munkaerő-piaci alapból is legalább egytizedet, mivel a fenti foglalkoztatási rátából álláspontja szerint az következik, hogy az nem működik hatékonyan.

A liberálisok - ahogy korábban már többször mondták - a rászorultság elve alapján alakítanák át a jóléti kiadások rendszerét.

Kóka János azt mondta, eddig csak a lakossági gázár-támogatásoknál mert erre vállalkozni a kormány, a szabad demokraták ezt az utazási kedvezményekkel folytatnák.

Kitért arra is, hogy nem támogatják a szocialisták jelenlegi adóreform-javaslatát, amely a liberálisok álláspontja szerint csak adókerülésre és "kiskapuk igénybevételére" ösztönöz.
Ezek közül kiemelte azt a szocialista elképzelést, hogy a 10 első foglalkoztatott után járulékkedvezmény járjon, mivel meglátása szerint ebből az következne, hogy 10 cégre válnának szét a 80 fős vállalkozások.

Az SZDSZ csökkentené az adófajták számát is, a pártelnök két szélső példát említett: Norvégiában háromféle, Üzbegisztánban 130-féle, Magyarországon pedig 50-féle adó van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását