2024. április 27. - Zita

Horogkeresztek a házfalon

Kiégett egy lakóház és a hozzá tartozó garázs szombatra virradóra a Szolnok megyei Tiszaroffon, személyi sérülés nem történt - közölte az MTI-vel Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője. A ház falára ismeretlenek horogkeresztet rajzoltak
2008. március 1. szombat 19:22 - Hírextra
A ház tulajdonosa azt mondta a távirati irodának, hogy gyújtogatás történt. Teleki László szocialista országgyűlési képviselő, volt romaügyi államtitkár gyors és szakszerű vizsgálatot vár a rendőrségtől.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke a távirati irodát arról tájékoztatta, hogy a ház a szomszédos Kunmadaras kisebbségi önkormányzata egyik képviselőjéé. (Az elnök ezzel pontosította korábbi közlését, miszerint a károsult a helyi cigány kisebbségi önkormányzat képviselője.)

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei település egyik utcájában egy 13x6 méteres lakóépület és a hozzátartozó garázs tetőszerkezete teljesen kiégett, a lángokat a kiérkező tűzoltók oltották el - mondta el az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A rendőrség és a tűzoltóság közösen vizsgálja a tűz keletkezésének körülményeit.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke azt mondta, helybéliek telefonon értesítették arról, hogy a kiégett ház egy cigány kisebbségi önkormányzat képviselőjéé, akit korábban ismeretlenek telefonon is megfenyegettek.

Az OCÖ elnöke szerint "szélsőségesek akciójáról van szó", mert - mint mondta -, a ház falára "gyalázkodó feliratokat" is írtak.

Kamarás Zsolt, Tiszaroff polgármestere a távirati irodának elmondta, az épület falára egy horogkeresztet rajzoltak, valamint a következő feliratot írták: "így járnak a véresszájú komcsik, Kolompár kutyái".

A település vezetője erre utalva megjegyezte: Tiszaroffon nem a Kolompár Orbán vezette magyarországi Cigányszervezetek Fóruma, hanem (a Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő vezette) Lungo Drom képviselői alkotják a helyi kisebbségi önkormányzatot.
A polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy Tiszaroffon teljes békességben, példaértékű együttműködésben élnek a kisebbségekkel, és nem is volt semmilyen konfliktusuk, így a történtek nem magyarázhatók helyi ellentétekkel.

Botos Ernő, a kiégett ház tulajdonosa, a kunmadarasi cigány önkormányzat képviselője azt közölte az MTI-vel, hogy házát felgyújtották, falára pedig gyalázkodó feliratokat festettek
Mint elmondta, szombat hajnali fél négykor zajt hallott, majd füstöt érzett, és az udvarra kilépve vette észre, hogy ég a családi házuk teteje. Hozzátette, a lakásban nem tartózkodott senki, mivel ő és felesége az ugyanazon az udvaron lévő nyári konyhában aludt. A családi ház teljesen kiégett, a bútorok használhatatlanná váltak - tette hozzá.

A rendőrség jelenleg is a helyszínen vizsgálódik, tanúkat hallgat ki - közölte.

Botos Ernő a 2006-os kisebbségi önkormányzati választásokon a Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetsége (MCDSZ) színeiben szerzett mandátumot. Náday Gyula, a szervezet elnöke az MTI-nek azt mondta, Botos Ernő képviselői megbízatása mellett az MCDSZ alelnöke is.
Teleki László, az MSZP országgyűlési képviselője, volt romaügyi állmatitkár az MTI-nek azt mondta: feháborítónak tartja, hogy a cigányok elleni erőszak ilyen formában is megjelent Magyarországon. A rendőrségtől elvárja, hogy gyors és szakszerű vizsgálatot folytasson le, és haladéktalanul találja meg az elkövetőt, vagy elkövetőket, "függetlenül attól, hogy milyen társadalmi csoporthoz tartoznak" - tette hozzá.

A kormánypárti politikus kijelentette: "az MSZP (...) demokratikus elvekre épülő békés Magyarországot akar, és elutasítja a Fidesz megosztó, önös érdekeit szolgáló politikáját, amelyben felhasználja a Lungo Drom vezetését és tagjait, ugyanis az ellenzéki párt soha nem határolódott el nyíltan a szélsőjobboldali eszmeiséget hirdető, vagy az erőszakot megvalósító szervezetektől".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását