2024. május 4. - Mónika, Flórián

Bevándorlók helyett lehet szavazni

Egy internetes honlap lehetővé teszi azoknak a spanyol választóknak számára, akik amúgy tartózkodnának a március 9-i törvényhozási választásokon, hogy - ha óhajtják - egy bevándorló helyett, annak akarata szerint adják le voksukat.
2008. március 1. szombat 14:46 - Hírextra
A www.votapormi.org (szavaz.helyettem.org) portált a Barcelonában élő Greg Robbins amerikai állampolgár hozta létre, aki a korábbi választásokon rendre olyan spanyol barátait kérte fel, hogy szavazzanak az általa kedvelt jelöltre, akikről tudta, hogy tartózkodni készülnek.

"Ha ugyanolyan kötelességeim vannak, mint a spanyoloknak, miért nincs jogom szavazni?" - kérdezi Greg Robbins február 22-én útjára indított portálján.

A hozzá hasonlóan gondolkodó, szavazni kívánó, de erre nem jogosult bevándorlók a honlapra bejelentkezve megadják, melyik pártra kívánnak szavazni. Azok a spanyolok, akik vállalkoznak egy-egy ilyen voks "adoptálására", szintén feliratkozhatnak, és számukra kisorsolnak egy-egy már bejelentkezett, az ő körzetükben élő bevándoroltat.

A jelentkező külföldiek persze tudják, hogy megbízásuk teljesítése nem kötelező: ha a voksukat "örökbefogadó" spanyol állampolgár végül inkább ágyban marad március 9-én, "virtuális szavazatuk" elvész.

A 45 milliós spanyol lakosság mintegy tizede külföldi, és számuk gyors ütemben nő. A múlt század 90-es éveinek közepén számuk csak mintegy félmillió volt, ma már 4,5 millió. A legtöbben a marokkóiak, a románok, az ecuadoriak és a britek vannak.

A Greg Robbins honlapjára eddig bejelentkezett mintegy háromszáz bevándorló 42 százaléka ecuadori, 15 százaléka argentin és 11 százaléka kolumbiai. A szocialistáknak (PSOE) közülük kétszer annyian kívánnak voksot juttatni, mint a konzervatívoknak (PP), akik kemény intézkedésekkel kívánják korlátozni a bevándorlást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását