2024. május 17. - Paszkál

Több százezer hal pusztult el

Péntekre több százezer teleltetett hal pusztult el a Csongrád megyei Csanytelek mellett levő halastórendszerben - tájékoztatta a telep halászmestere az MTI-t.
2008. február 29. péntek 17:26 - Hírextra

Szabó Zoltán elmondta: két héttel ezelőtt észlelték, hogy a halak mozgása a teleltető medencékben nem olyan, mint amilyennek lennie kellene. A vízmintavétel igazolta a problémát, mint kiderült, a halak viselkedése ammóniamérgezés miatt változott meg.

A halastavak a Dongér csatornából veszik a vizet, és ebbe kerülhetett bele a hatalmas mennyiségű mérgező anyag. Ennek mértéke több mint százszorosa a megengedett mennyiségnek - mondta a halászmester.

Két hete folyamatosan hullottak el az állatok, de ez a folyamat, úgy tűnik, megállt. A hideg víz miatt az elpusztult halak nem jelennek meg azonnal a víz felszínén, ezért folyamatosan mozgatni kellett a vizet, hogy a tetemeket le tudják halászni - magyarázta el a szakember.

Emellett különböző anyagokkal hígították a vizet, hogy helyreállítsák annak PH-értékét, a közben az ammóniát is vissza kellett szorítani - tette hozzá Szabó Zoltán.

A cég kétszázötven hektár területen foglalkozik halászattal, ennek a tenyészállományát érintette a mérgezés.

Az egynyaras pontyból és amúrból 180 ezer, a kétnyaras halakból 50-60 ezer állat pusztult el.
Szabó Zoltán elmondta: jelenleg zajlanak azok a tárgyalások, melyek a hiány pótlására irányulnak. Az ország halászati központjai vezetőinek segítségével már megtalálták azt a mennyiséget, mellyel az elpusztult állományt pótolják.

Pál János, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője a távirati iroda megkeresésére elmondta: a Csongrádi Rendőrkapitányságra február 21-én érkezett bejelentés a halpusztulásról. A feljelentés alapján a kár mértéke 30 millió forint. A hatóság környezetkárosítás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását