2024. április 29. - Péter

100 lakosból legalább 1 börtönben van

Az Egyesült Államokban száz felnőtt lakosból legalább egy a rács mögött van, ezzel az ország világelsőséget szerzett a börtöntöltelékek számát tekintve - derül ki egy új felmérésnek köszönhetően.
2008. február 29. péntek 17:24 - Hírextra

A washingtoni Pew Research Center jelentésében a londoni King,s College Nemzetközi Börtönkutatási Központja adataira támaszkodva arra hívja fel az amerikai illetékesek figyelmét, hogy az Egyesült Államokban, a szabadság hazájában több embert ítélnek szabadságvesztésre, mint bármely más országban a világon. Ez év elején a 230 millió amerikai felnőtt közül 2,3 millióan voltak börtönben.

A börtönlakók számát tekintve az Egyesült Államok megelőzik a lényegesen népesebb Kínát, ahol 1,5 millió elítélt tölti büntetését. A raboskodók számát tekintve a bronzérem Oroszországnak jutott, ahol jelenleg "mindössze" 890 ezren tartózkodnak a rács mögött.

Az USA-ban százezer lakosra 750 elítélt jut: ez az arányszám magasabb, mint Dél-Afrikában, vagy Iránban: az előbbiben százezer állampolgárra 341 börtönlakó jut, utóbbiban 222, Kínában pedig 119.
Európában a volt Szovjetunió egykori tagköztársaságai vezetnek a rabosításban: Oroszországban százezer lakosra 628 börtöntöltelék jut, a második helyre Fehéroroszország került, ahol 426, Grúziában 401, míg Ukrajnában 345.

Az Egyesült Államokban a fogva tartottak magas száma jelentősen megterheli a költségvetést: 2007-ben az 50 szövetségi állam 49 milliárd dollárt (csaknem 8,48 billió forintot) fordított a büntetés-végrehajtási intézetekre, míg húsz évvel korábban csupán 11 milliárd dollárt (1,9 billió forintot).

A jelentés szerint a szövetségi államok átlagosan költségvetésük 6,8 százalékát fordítják e célra. A bv-intézetekkel kapcsolatos költségek hatszor gyorsabban növekedtek, mint az oktatásfinanszírozás bővülési üteme, s négy állam - Vermont, Michigan, Oregon és Connecticut - már most többet költ a börtönökre, mint a felsőfokú oktatásra.

Mint a jelentés rámutat, a magasabb "rabosítási" arányok ellenére a bűnözés nem nőtt ily mértékben, sokan a merev büntetőjogi kódex miatt kerülnek rács mögé. A statisztikák különösen ijesztők a lakosság bizonyos csoportjai esetében. Míg a 20-34 év közöttiek korosztályában 30 férfiból egy kerül rács mögé, az afroamerikaiak e korosztályánál kilencből egy.

Ugyancsak ijesztő az arányok faji különbözősége a női fogvatartottak között: míg a 35-39 évesek korosztályában a fehér nők esetében 355-ből 1 kerül börtönbe, az afroamerikaiaknál százból egy.
"Ezek a szomorú tények a nemzeti prioritások eltorzulását mutatják" - hangsúlyozta Bernie Sanders vermonti szenátor.

Susan Urahn, a Pew Research Center ügyvezető igazgatója szerint több szövetségi állam is fontolgatja új, költségtakarékos büntetés-végrehajtási politika lehetőségét.

"Egyre több állam kénytelen kreativitást tanúsítani e kérdésben szűkre szabott költségvetése okán: egyrészt keményen kívánnak fellépni a bűnözés ellen, de ugyanakkor takarékoskodni is szeretnének" - mondta Susan Urahn.

A Pew Research Center jelentésében sürgette az illetékeseket, hogy csökkentsék a büntetés-végrehajtásra fordított összegeket oly módon, hogy enyhébb bűnökért kevesebb embert ítéljenek szabadságvesztésre.

Ez év január 1-én 2.319.258 amerikai állampolgár töltötte börtönbüntetését: 1.596.127-en állami és szövetségi intézetekben, 723.131-en pedig helyi börtönökben raboskodtak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását