2024. május 4. - Mónika, Flórián

Mi a népszavazás tétje?

A március 9-ei népszavazásnak nem tétje a kormány további működése, valódi tétje a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj sorsa - jelentette ki Horn Gábor csütörtöki székesfehérvári sajtótájékoztatóján.
2008. február 29. péntek 07:34 - Hírextra
A kormányról 2010 tavaszán - a köztársasági elnök által a választásra megjelölt napon - dönt majd a magyar nép. "Addig várni kell (...) s remélhetően akkor is várniuk kell azoknak a fideszeseknek, akik már nagyon szeretnének kormányra kerülni - mondta az SZDSZ kampányfőnöke.

A liberális párt kampányfőnöke szerint a népszavazás tétje az, hogy Magyarország továbbhalad-e a modern polgári demokrácia és a 21. századi piacgazdaság útján, vagy visszafordul a kádári évek szociális demagógiájához.

Mint mondta, a népszavazáson válaszra váró mindhárom kérdésben racionális észérvek szólnak a nemek mellett, hiszen már látszik a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetésének eredménye.
"Csökkent az orvos-beteg találkozások száma, a háziorvosoknál 20- 25 százalékkal csökkent a hálapénz összege, szervezettebbé, áttekinthetőbbé váltak az orvosi ellátás körülményei"- fűzte hozzá.

Ez utóbbit igazolja, hogy a kórházi napidíj bevezetésével "30 százalékkal csökkent a hétfőn meggyógyuló betegek száma". Azaz feleslegesen nem tartják bent hétvégére a betegeket - mondta Horn Gábor.

A tandíjjal kapcsolatban kifejtette: nincs igazságtalanabb tandíjrendszer a mainál, amikor a hallgatók 48 százaléka súlyos tandíjat fizet, csak azt "önköltségnek hívják".

A liberális politikus szerint igazságos a tandíj bevezetése, mert abból ösztöndíjat lehet fizetni a jól tanuló hallgatóknak, s általa a felsőoktatásban részt vevők megrendelőkké válnak, elvárásaik lehetnek az oktatással kapcsolatban.

Az SZDSZ kampányfőnöke szerint a Fidesz "mintha a vesztét érezné", nem biztos a népszavazás eredményében. Tarlós István arról beszél, hogy "csalni fognak a köztisztviselők", Orbán Viktor pedig "emeli a tétet", azt mondja, hogy nem 300, hanem 1000 forint lesz a vizitdíj.

"Senki nem készül a vizitdíj emelésére. Ezt azok mondják, akik félnek a népszavazás eredményétől" - jelentette ki Horn Gábor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását