2024. április 29. - Péter

Kökény: a vizitdíj nem adó

Kökény Mihály (MSZP) országgyűlési képviselő szerint nincs alapja annak az ellenzéki állításnak, hogy a vizitdíj egy adófajta, hiszen akkor népszavazást sem lehetett volna kezdeményezni róla, továbbá cáfolta, hogy 250 milliárd forintot vontak volna ki az
2008. február 29. péntek 16:18 - Hírextra

A politikus erről pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján beszélt. Mikola István (Fidesz) szerint a konvergenciaprogram tartalmazza az egészségügyi kiadások csökkentését.

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke közölte: az Alkotmánybíróságnak egyértelmű az állásfoglalása arról, hogy a vizitdíj nem adófajta, így nem is költségvetési tétel. "Fideszes politikustársaim a tényekkel és az Alkotmánybírósággal hadakoznak" - jegyezte meg, egyben ismételten megerősítette: a vizitdíj összege nem emelkedik.

A szocialista politikus "légből kapott állításnak" nevezte azt is, hogy az ágazatból 250 milliárd forintot vontak volna ki. Elismerte ugyanakkor, hogy a konvergenciaprogram éveiben nem volt és nincs lehetőség a kifizetések reálértékének megőrzésére, de a támogatás nominálisan nem csökkent, csupán belső átcsoportosítás történt.

Alátámasztásként elmondta: az orvosi keresetek az Orbán-kormány (1998-2002) idején 58 százalékkal, az MSZP-SZDSZ vezetés hat éve alatt 118 százalékkal nőttek, a nemzetgazdasági átlagot meghaladó mértékben. A háziorvosi praxisok bevételei is jobban emelkedtek a szocialista-liberális kormányzás alatt; az Egészségbiztosítási Alap (E-Alap) kiadásai a Fidesz-vezetés alatt 44, míg az MSZP-SZDSZ-kormányzás alatt 83 százalékkal nőttek. "Tehát nyoma nincs annak, hogy valahol, valaki 250 milliárd forintot vett volna ki ebből a rendszerből" - fogalmazott, hozzátéve: örülne, ha valaki a hangzatos szólamok helyett tényekkel állna elő.

Kökény Mihály megjegyezte: az E-Alap 2007. évi teljesítése és a 2008. évi előirányzat közötti 212 milliárd forintos csökkenés abból adódik, hogy a rokkantsági és baleseti nyugellátások fedezete és kiadásai január 1-től a Nyugdíjbiztosítási Alaphoz kerültek.

Kérdésre válaszolva a szocialista politikus közölte, hogy az egészségbiztosítási pénztárak kisebbségi részvénycsomagjának értékesítését megszervező kormánybiztos kinevezése és megbízása Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hatásköre, az MSZP-frakció még "nem ismeri a jelöltet", de abban érdekelt, hogy ne politikus, hanem szakember legyen.

Mikola István, az Orbán-kormány egészségügyi minisztere megerősítette, hogy a konvergenciaprogram tartalmaz egy olyan kitételt, miszerint 2006-2009 között az egészségügyi kiadásokat a GDP 0,9 százalékával csökkenteni kell, ami azt jelenti, hogy nagyjából 250 milliárd forintot vonnak el az ágazattól. "Aki ezt tagadja, az változtassa meg a konvergenciaprogramot" - közölte az ellenzéki politikus.

Mint mondta, "a hatalmi oldal meg-megszólaló képviselői rettegnek, lelepleződtek és olyan mélyre süllyedtek, hogy hazugságokkal operálnak ismét."

Mikola István kitért arra, hogy a vizitdíj azért egyfajta adó jellegű befizetés, mert a kormányzat ezzel akarja pótolni a háziorvosoktól korábban elvont eszköztámogatást, továbbá azért "ragaszkodnak" a díj megtartásához, mert ha a népszavazás eltörli ezt az önrészfizetési formát, akkor a magánbiztosítók nem fognak bejönni az egészségbiztosítási rendszerbe, hiszen a saját működésükhöz szükséges forrást csak ebből tudják előteremteni.

A politikus értetlenségének adott hangot amiatt, hogy Horváth Ágnes egészségügyi miniszter Navracsics Tibor Fidesz-frakcióvezetőnek írt levelében feltette a kérdést: ha eltörlik a vizitdíjat, az ellenzéki párt honnan kívánja pótolni a 2008-ban "kieső" 60 milliárd forintot. Mikola megjegyezte: a vizitdíj-bevétel 13,31 milliárd forint volt 2007-ben, és a 60 milliárd bevétel elérése csak a díjak emelésével lehetséges.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását