2024. május 3. - Tímea, Irma

Film készül Szabó Magda regényéből

Szabó István Oscar-díjas rendező filmet készít a tavaly elhunyt Szabó Magda önéletrajzi ihletésű, Az ajtó című regényéből; a forgatást valószínűleg 2009 szeptemberében kezdik el - közölte Hábermann Jenő producer pénteken az MTI-vel.
2008. február 29. péntek 14:07 - Hírextra

Beszámolt arról, hogy Szabó István jelenleg a forgatókönyvön dolgozik Bereményi Gézával és Vészits Andreával együtt. Elmondta azt is, hogy a megközelítőleg 3 millió eurós (mintegy 800 millió forintos) költségvetésű film koprodukcióban készülne. Az egyik partner német, a másik együttműködő nemzetiségét még nem tudják, és azt sem, kik játsszák a főszerepeket - tette hozzá Hábermann Jenő.

Szabó Magda 1987-ben írt önéletrajzi ihletésű regénye Molnár Anna írónő és házvezetőnője, Emerenc történetét meséli el. A vidékről származó asszony Budán házfelügyelőként dolgozik, emellett pedig takarítást és más házimunkát vállal a környék lakóinál. Emerenc nem dolgozik akárkinél, csak akit erre méltónak talál. Miután az írónő és professzor férje megfelel elvárásainak, dolgozni kezd náluk. A háziak lépten-nyomon titkokba botlanak az öregasszony körül, s a regényben sorra nyílnak fel Emerenc életének különös ajtói. Az utolsó ajtó azonban az írónő visszatérő rémálmaiban sohasem tárul fel.

A regény bemutatja a második világháború előtti és utáni Magyarország társadalmát, emberi történetek sorát vonultatja fel, de nemcsak erről szól, hanem halálról, hálátlanságról, dacról, szenvedélyről, szeretetről és ragaszkodásról is.

Szabó Magda 2003-ban Az ajtó című munkájáért megkapta a rangos francia irodalmi elismerést, a legjobb női szerzőket jutalmazó Femina-díjat.

A regényből színházi darab is készült: a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház 2005 októberében mutatta be Bereményi Géza rendezésében a produkciót, a fővárosi Magyar Színházban 2006 áprilisa óta játsszák Pinczés István rendezésében a színművet. A zalaegerszegi előadásból 2006-ban tévéfelvétel is készült.

Szabó Magda 1917. október 5-én született Debrecenben. Költőként indult, de 1949-től nem publikálhatott, és a tiltás 1958-as feloldása után már regény-, dráma- és meseíróként jelentkezett, műveit a világ 42 országában ismerik.

Az alkotót Kossuth-díjjal, József Attila-díjjal és Corvin-lánccal is kitüntették, munkásságát 2003-ban Prima Primissima díjjal ismerték el, 2006-ban Budapest díszpolgárává választották. Szabó Magda 2007 októberében, 90. születésnapján megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje (polgári tagozata) kitüntetést. Az írónő tavaly november 19-én hunyt el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását