2024. május 5. - Györgyi

Klánháború egy elmaradt házasság miatt

Kétszáz roma csapott össze egymással a Bukarest közelében lévő Sintestiben, mivel konfliktus robbant ki két család között gyermekeik nem hivatalos összeházasításának meghiúsulása miatt - írta pénteki számában az erdélyi Krónika.
2008. február 29. péntek 14:11 - Hírextra

Kövekkel, kardokkal, botokkal estek egymásnak, sőt lövések is eldördültek, a közelharcnak csupán a rendfenntartó erők különleges alakulatainak kivezénylése vetett véget - olvasható a lapban, amely tudni véli, hogy tizenhárom személy lőtt sebbel került kórházba.

A klánok közötti viszály kirobbantója egy 12 éves roma fiú. Hagyományaiknak megfelelően szülei évekkel ezelőtt egyezséget kötöttek egy másik családdal, miszerint majdan elveszi feleségül a számára kiszemelt, nála két évvel fiatalabb lányt. A dacos ellenállás komoly anyagi érdekeket sértett, a házasulandók jövőjének megalapozása céljából ugyanis a családok már korábban hozzákezdtek egy 130 ezer euró értékű közös ingatlanberuházásba, de most nem sikerült megállapodni a vagyonelosztásról.

A Krónika emlékeztet: a román hatóságoknak egyre többször kell beavatkozniuk olyan esetekben, amikor roma szülők kiskorúakat kényszerítenek házasságra, noha a jogszabályok mindezt csak a tizennyolcadik életévüket betöltött személyek esetében engedélyezik.

A lap ugyancsak felidézi, hogy Buzau megye gyermekjogvédelmi igazgatósága nemrég vizsgálatot indított két roma család ellen, miután kiderült, hogy egy mindössze hatéves lányt eljegyeztek egy tizenhét éves fiúval. A szülők azt állították: nem hivatalos eljegyzést, csak "családi megállapodást" kötöttek a gyermekek későbbi házasságkötése céljából. Megígérték: a lány tizenötödik életévének betöltése előtt a házasulandók nem fognak szexuális kapcsolatot létesíteni egymással.

A roma gyermekek összeházasítása ellen évekkel ezelőtt Emma Nicholson európai parlamenti képviselő, Románia volt EU-s rapportőre emelte fel szavát. A botrány éppen az önmagát valamennyi roma királyának nevező, és a cigányok ősi szokásaival védekező Florin Cioaba miatt robbant ki, aki tizenkét évesen adta férjhez egyik lányát, és ebből az alkalomból fényűző lakodalmat rendezett Nagyszebenben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását