2024. május 22. - Júlia, Rita

Beszélgetés a színházban

Irodalmi beszélgetést rendeznek Leon de Winter holland regényíró és Lieve Joris belga írónő részvételével március 6-án a budapesti Merlin Színházban a LOW holland-flamand kulturális fesztivál keretében - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2008. február 29. péntek 09:26 - Hírextra

Leon de Winter a mai holland irodalom egyik nemzetközi sztárja, akinek SuperTex című regénye a fesztivál idején jelenik meg - közölte Hámori Viktória sajtófőnök.

Lieve Joris belgiumi flamand írónőt Európa egyik legjobb útirajzírójának tartják, a szerző "Magyarország jó ismerőse", akinek két könyve is fordítás alatt áll. A Vissza Kongóba című esszé az év második felében jelenik meg, míg a magyarországi rendszerváltásról írt, Melankolikus forradalom című kötetet a Gondolat Kiadó 2009-ben, a történelmi fordulat 20. évfordulójára készül megjelentetni - olvasható az írásos összegzésben.

Hámori Viktória kitért arra: a Gondolat Kiadó, amely az elmúlt években több holland szépirodalmi művet jelentetett meg, tavaly új sorozatot indított Akcentusok címmel, amelyet teljes egészében a modern holland és flamand irodalomnak szentel, a 20. századi klasszikusoktól a mai szerzők műveinek soráig. A LOW fesztiválhoz időzítve két új kiadvány jelenik meg, amelyekkel a sorozat köteteinek száma immár négyre emelkedik.

A jövő csütörtöki beszélgetésen szó lesz a két szerző munkáiról, az irodalom társadalmi pozíciójáról és esetleges politikai szerepéről. A szervezők reményei szerint szóba kerül a fordítás témaköre, például az, mi az oka annak, hogy az egyik irodalmi mű jól fordítható, a másik pedig az eredeti nyelv korlátai közé szorul.

Leon de Winter és Lieve Joris mellett a beszélgetés résztvevője lesz többek között Gera Judit, az ELTE néderlandisztika tanszékének vezetője, a sorozat szerkesztője, valamint Boris János, a Gondolat Kiadó tudományos igazgatója, a sorozat kiadói "gazdája". A beszélgetést Németh Gábor író vezeti - közölték a szervezők.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását