2024. április 26. - Ervin

Krisztus siratása

A Szakrális Művészetek Hete programsorozatához kapcsolódóan vasárnaptól egy héten át látható a Szépművészeti Múzeumban Maarten van Heemskerck Krisztus siratása című, közelmúltban restaurált táblaképe - tájékoztatta Lévay Zoltán, az intézmény kommunikációs
2007. szeptember 14. péntek 14:42 - Hírextra

A XVI. századi németalföldi festő egyetlen Magyarországon található alkotása 1916-ban Nemes Marcell ajándékaként került a közgyűjteménybe.

 "Krisztus siratásának képi megformálása a passió eseményeit minél mélyebben átélni igyekvő késő középkori kegyességnek köszönhető. Az evangéliumok által leírt keresztről való levétel és a sírba tétel szereplői gyűlnek itt a halott Krisztus köré. Isten fiának a szenvedés jeleit hordozó teste és az őt körülvevő gyászolók fájdalma láttán a képet szemlélő hívők átélhetik a passió drámáját" - olvasható az írásos összegzésben.

A múzeum Ión átjárójában látható kamara-kiállításon a restaurálás dokumentációja mellett három XVI. századi festmény is szerepel, amelyek segítenek felidézni a téma ikonográfiai hagyományát és illusztrálják azokat a hatásokat, melyek Heemskerck művészetét érték. A kiállításon a restaurálás folyamatát bemutató rövidfilmet is megtekinthetnek a látogatók.

Maarten van Heemskerck egyetlen Magyarországon található festménye eddig erősen átfestett állapotban volt csak látható. A 2005-ben elvégzett vizsgálatokon derült ki, hogy "a gyanúsan üres és foltos kék háttér öt átfestett alakot takar. A kockázatoktól sem mentes feltárás során a háttér figurái megdöbbentő épségben kerültek elő" - tartalmazza a közlemény.

A Szakrális Művészetek Hetét szeptember 16. és 22. tartják, az esemény a Városmisszió Budapest 2007 elnevezésű katolikus rendezvénysorozat része.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását