2024. április 29. - Péter

Új létesítmények a Múzeumfaluban

Újabb régi létesítményekkel gazdagodik a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Múzeumfalu az idén, ahová magtárat, szikvíz- és nyomdaüzemet telepítenek át - közölte az intézmény igazgatója a skanzen csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2008. február 28. csütörtök 13:13 - Hírextra

Újlétáról egy 400 négyzetméter alapterületű, négyszintes raktár kerül a múzeumfaluba, amely az Alfa kulturális beruházási program 13 millió forint összegű pályázati támogatásával épül újjá - mondta el Páll István igazgató. A múzeumfaluban újra felépítendő egykori magtárban előadó- és kiállítótermeket is berendeznek, hogy a téli rendezvényeknek, tárlatoknak helyet tudjanak biztosítani.

Nyírgyulajból és Nyíregyházáról egy szikvízüzemet telepítenek át a skanzenbe, természetesen a szódavíz-készítő berendezésekkel együtt, amelyeket már felújítottak, működőképessé tettek.
Egy magyarországi kötődésű holland állampolgártól - ugyancsak adományként - kisvárosi nyomdaüzemet kapott a nyírségi múzeumfalu. A debreceni Alföldi Nyomda betűkészletet adott hozzá, a nyíregyházi görög katolikus püspöki hivatal pedig egy 19. századi papírvágó gépet.

A szikvízüzemet május elsején, a nyomdát pedig június 24-én nyitják majd meg, és működés közben is láthatják majd azokat a látogatók.

Páll István a sajtótájékoztatón beszámolt arról is, hogy a téli szünet után március 9-én tartják az első rendezvényt, a hagyományos népi téltemetést a sóstógyógyfürdői múzeumfaluban. A létesítmény március 18-tól már minden nap nyitva lesz, akkor kezdődik egy babakiállítás Ulrichné Suták Mónika híres gyűjteményéből. Március 24-én húsvéti népművészeti vásárra és kézműves kiállításra várják az érdeklődőket.

Az idei programból az igazgató kiemelte még a szeptember 19-én és 20-án tartandó Kóstolja meg Magyarországot elnevezésű népi gasztronómiai bemutatót, melynek díszvendégei az idén a szlovákiai kisebbségek lesznek. A rendezvénysorozatot novemberben a Márton napi vígasságokkal zárják. Az idén mintegy nyolcvanezer vendéget várnak a múzeumfaluba, hasonlóan az elmúlt évi látogatói számhoz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását