2024. április 29. - Péter

Harminc kisgyerek került kórházba

Eddig mintegy harminc kisgyerek került be rota vírusos megbetegedéssel a kiskunhalasi kórházba, ahol Bács-Kiskun megye egyetlen gyermek-fertőzőosztálya működik; életveszélyes eset nem történt - mondta az MTI-nek Bodrogi Tibor főorvos.
2008. február 28. csütörtök 13:09 - Hírextra

A megbetegedések ilyen mértékét nem lehet járványnak nevezni, mindössze a betegség halmozott előfordulása volt tapasztalható, mely pár napon keresztül nehézséget okozott a 15 ágyas gyermek-fertőzőosztályon - mondta Bodrogi Tibor főorvos, a kiskunhalasi Semmelweis Kórház gyermekosztályának a vezetője.

A főorvos hangsúlyozta: a vírusfertőzés nem, de kísérő tünetei, a hasmenés, a hányás és a magas láz együttesen kiszáradáshoz vezethetnek, mely komoly veszélyt jelent a gyermekek részére.
Bodrogi Tibor főorvos ismertetése szerint a halmozottan előforduló megbetegedés miatt az elmúlt héten volt olyan nap, amikor a 15 ágyas osztályon 17 gyermeket kezeltek, mindegyik beteg rota vírus pozitív volt.

A fertőző vírus szájon keresztül kerül be a szervezetbe és nagyon gyorsan szaporodik el a tápcsatornában, mely a vírus jellegzetessége - ismertette a betegség kialakulásának menetét a főorvos.

A főorvos kiemelte: nem különleges esemény a jelenlegi fertőzés, mert a korábbi évek mindegyikében kerültek be gyermekek hasonló fertőzéssel.

A nemzetközi adatok szerint a világon több, mint 110 millió megbetegedés fordul elő évente, és közülük 2,3 millió gyermek kerül kórházba. Közülük a rota vírus fertőzés következtében bekövetkezendő kiszáradás 600 ezer kisgyermek halálát okozza.

Bodrogi Tibor elmondta, hogy a csecsemőket hat hónapos koruk előtt kellene védőoltásban részesíteni, de az nagyon drága és a társadalombiztosítás nem támogatja.

Hozzátette: az emberek döntő többsége ötéves kora előtt átesik ezen a fertőzésen, mely után természetes védettség alakul ki.

Pest megyei Százhalombattán az önkormányzat költségvetéséből fedezik a rota vírus elleni oltás költségeit, eddig 680 gyerek kapta meg az ingyenes vakcinát.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását