2024. május 5. - Györgyi

Tíz évet kapott a lövöldöző

Tíz év fegyházra ítélte a Hollán Ernő utcai lövöldözőt a Fővárosi Bíróság nem jogerősen csütörtökön.
2008. február 28. csütörtök 16:46 - Hírextra

Az eljárás adatai szerint a férfi ingatlanügyletekkel összefüggésben vett fel hitelt magánszemélyektől.
Mivel nem tudott fizetni, megfenyegették, ezután pedig törlesztés gyanánt azt ígérte, átíratja barátnője lakását a hitelezők nevére.

Két hitelező ellen - akik a lövöldözés sértettjei - az eset miatt zsarolás vádjával jelenleg is büntetőeljárás van folyamatban.

A lövöldözés vádlottja 2005. február 2-ra egy XIII. kerületi Hollán Ernő utcai presszóba beszélt meg találkozót két hitelezővel. A sértettek a presszó előtt álltak, mikor odaért a vádlott és a kocsijából ki se szállva, nyomban két célzott pisztolylövést adott le.

Mindkét sértettet a felső testén találta el a golyó, egyikük felgyógyult életveszélyes sérüléséből, a másik azonban gerinclövést kapott és egész életére tolószékbe kényszerült.

Az elkövető elmenekült a helyszínről, de nem sokkal később feladta magát.

A vádlott az eljárás során az első lövés tényét nem tagadta, de egyfelől azzal védekezett, hogy a Keleti pályaudvarnál 20 ezer forintért vásárolt fegyverről azt hitte, csupán gázpisztoly, másfelől pedig azzal, hogy megfenyegették a hitelezők, ezért jogos védelmi helyzetben volt cselekménye elkövetésekor. A második lövésre a vádlott előadása szerint nem is emlékezett.

A Fővárosi Bíróság a vádlott védekezését életszerűtlennek minősítette és nem fogadta el.
A lövöldöző korábban kilencszer volt büntetve, többek között erőszakos, vagyon elleni, illetve közlekedési bűncselekmények miatt.

A vádbeli több emberen elkövetett emberölés kísérlete, illetve lőfegyverrel visszaélés a törvény szerint 10 évtől életfogytig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Az elsőfokú bíróság tehát ebben az ügyben a törvényi minimumot szabta ki.

Az eddig házi őrizetben lévő vádlottat az ítélethirdetés után még a tárgyalóteremben megbilincselték és előzetes letartóztatásba helyezték.

Az ügyész súlyosításért, az ügyvéd felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett, így a Hollán Ernő utcai lövöldözés ügyében másodfokon folytatódik a büntetőper a Fővárosi Ítélőtáblán.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását