2024. április 29. - Péter

Elkapták a mérgezés gyanúsítottját

Rendőrkézre került az alsó-ausztriai sztrichnines mérgezés gyanúsítottja, ráadásul nem is akárhogyan: a hatóságokat DNS-minta vezette nyomra.
2008. február 28. csütörtök 16:50 - Hírextra

Spitz an der Donau wachaui település polgármesterét, az 56 éves Hannes Hirtzberger kremsi jogászt február kilencedikén szállították kórházba öntudatlan állapotban. Az elvégzett toxikológiai vizsgálat megállapította, hogy eszméletvesztését a patkányméreg hatóanyagaként használt sztrichnin okozta, amely a legerősebb mérgek egyike. A polgármester azóta is mélyaltatásban van, állapota változatlanul súlyos.

A rendőrség abból a feltételezésből indult ki, hogy a hatóanyagot az a praliné tartalmazta, amelyet az elöljáró gépkocsijának szélvédőjén hagytak egy előrenyomtatott üdvözlőkártya kíséretében. A nyomozás során sztrichninmaradványokat fedeztek fel a Mon Chéri-s csokoládébonbon csomagolópapírján, amivel egyértelművé vált, hogy a mérget utólag, esetleg injekciós tűvel fecskendezték be az édességbe. Az üdvözlőkártyán pedig egy férfitól származó DNS-nyomot találtak.
A polgármester minden bizonnyal az autóban, elindulás után fogyasztotta el a pralinét. Útközben lett rosszul, miközben Wachauból Krems felé hajtott. Csupán arra futotta erejéből, hogy a gépkocsiból kiszóljon az arra járóknak: hívják gyorsan a mentőket, mert nem érzi jól magát, szédül és fojtó gyengeség kerülgeti.

Az alsó-ausztriai tartományi bűnügyi hivatal vezetője csütörtöki sajtóértekezletén elmondta, hogy a gyanúsított egy 56 éves Spitz an de Donau-i vincellér, aki valószínűleg bosszúból követte el a tettét. Ugyanis több mint egy éve kérvényezte, hogy szőlőskertje területén termálhotelt építhessen fel, ám mivel beadványához nem csatolta a szükséges próbafúrások bizonylatait és a beruházás pénzügyi tervét, elutasították azt.

A gyanúsított tagadja, hogy ő volna a tettes. Ám nem rendelkezik alátámasztható alibivel, és terhelő rá nézve az is, hogy az üdvözlőkártyát celofáncsomagolásban árulják, tehát csak úgy kerülhetett rá a DNS-se, hogy ő bontotta ki. A bűnügyi hivatal vezetője beszámolt arról is, hogy az illető - Helmut Osberger - először megtagadta, hogy mintát vegyenek tőle, és csak másodszorra egyezett bele a vizsgálatba, miután megfenyegették, hogy a bíróságtól hoznak végzést. DNS-mintája megegyezett a cédulán találttal.

A hatóságok a múlt héten még 20 ezer eurós jutalmat ígértek annak, aki nyomra vezeti őket.
A sztrichnin színtelen, keserű ízű anyag, mérgező alkaloid. A strychnos növénynemzetség - trópusi tüskés fák és kúszó cserjék - tagjaiból lehet kinyerni. Az alapanyagát képező növényt, a Strychnos nux vomticát (varjúszem) a XVI. században vitték be először Németországba patkányméregnek, később a gyógyászatban is elterjedt. Az egész testre kiterjedő heves izomgörcsöket, rángásokat és dermedtséget, majd végül légzésbénulást és fulladásos halált okozhat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását