2024. április 30. - Katalin, Kitti

Sólyom nem változtat

Eredményesnek és megnyugtatónak nevezte Sólyom László köztársasági elnök az ombudsmanok jelöléséről a parlamenti pártok frakcióvezetőivel folytatott csütörtöki megbeszélést. Az államfő ugyanakkor leszögezte: a jövőben sem változtat az ombudsmanok jelölési
2008. február 28. csütörtök 14:50 - Hírextra

A köztársasági elnök a megbeszélést követő sajtótájékoztatón elmondta, az ombudsmanok jelölésében és megválasztásában az államfőnek és az Országgyűlésnek is megvan a maga szerepe. Hozzátette: fontosnak tartja, hogy a döntések a nyilvánosság előtt szülessenek, ezért nem konzultál a jelöltekről a pártokkal.

Sólyom László ugyanakkor megjegyezte: a megbeszélést eredményesnek tartja, és - mint fogalmazott - elmozdulás történt a folyamatban.

Az MSZP véleménye szerint az álláspontok ugyan nem közeledtek egymáshoz, de világosabbá váltak azon a megbeszélésen, amelyen Sólyom László köztársasági elnök konzultált a parlamenti pártok frakcióvezetőivel az ombudsmanok jelöléséről csütörtökön. Az SZDSZ tiszteletben tartja az államfő jelölési módszerét.

A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón Lendvai Ildikó, a szocialisták frakcióvezetője úgy nyilatkozott: frakciója és a köztársasági elnök álláspontja ugyan nem közeledett, de világosabbá vált. Az MSZP politikusa hangsúlyozta: senkinek sem érdeke a parlament és az államfő közti konfliktus gerjesztése.
Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese azt mondta, tiszteletben tartják Sólyom László jelölési módszerét.

A Fidesz frakcióvezetője a nyitottságot, a KDNP frakcióvezetője a köztársasági elnök jelöltjeinek elutasítása esetén az okok nyilvánosságra hozatalát emelte ki, míg az MDF képviselőcsoportjának vezetője Dávid Ibolya pártelnök javaslataira emlékeztetett az államfőnél az ombudsman-jelölésről tartott megbeszélés utáni sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten, a Sándor-palotában.

A Fidesz frakcióvezetője, Navracsics Tibor azt hangsúlyozta, hogy képviselőcsoportja nyitott minden, a jelöltállítás gyakorlatával kapcsolatos javaslat megtárgyalására és elfogadására.
Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője azt emelte ki, hogy a pártok - mivel a köztársasági elnök jelöltjei nagy presztízsű emberek - kifogásaikat minden esetben mondják el nyilvánosan, hogy az elutasítás okát tudni lehessen. Ennek célja a találgatások megelőzése - tette hozzá.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője emlékeztetett Dávid Ibolyának a párt elnökének a jelöltállítással kapcsolatos javaslatára, amelyet - mint mondta - a mostani megbeszélésen megerősített.




Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását