2024. április 23. - Béla

Meglepetés Picasso-kép Szegeden

A Picasso-tárlat utolsó darabjai is megérkeztek szerdán a szegedi Regionális Összművészeti Központba (REÖK). Herczeg Tamás, az intézmény igazgatója az eseményen elmondta: a szombaton megnyíló kiállítás meglepetés-alkotásai a Ludwig házaspár aacheni gyűjte
2008. február 27. szerda 17:34 - Hírextra
Peter és Irene Ludwig a Muskétás karddal című olajfestményt és a Bikaviadal nyolc tányéron című kerámiasorozatot bocsátotta a kiállítóhely rendelkezésére, a Picasso és a nemzetközi avantgárd elnevezésű tárlatra.

A csaknem ember méretű festmény egy, Pablo Picasso (1881-1973) által kedvelt motívumot dolgoz fel. A kép egy frontális, félalakos, fiktív portré, amely borostás, haját félig a kalapja alá tűrő férfit ábrázol, felemelt karddal a kezében.

A muskétások mellett gyakran festette meg a spanyol művész saját magát és modelljét, a fürdőzést, illetve a bikaviadalt is. Ez utóbbi témát örökíti meg az a kerámiasorozat, amely szintén szerdán érkezett meg Szegedre. Az erő, a férfiasság és a küzdelem problémaköre szinte valamennyi Picasso-képen fellelhető. Ezeket a számára fontos értékeket az alkotó elsősorban azokon a művein fogalmazza meg, amelyek a hazájában oly népszerű bikaviadalokat jelenítik meg. Ezért néhány dinamikus vonással létrehozott figurákból álló, elbeszélő jelenetek kerültek a tányérokra.

A március 1-jén megnyíló kiállítás több mint negyven eredeti Picasso-alkotást mutat be, köztük Az elveszett remekmű című Balzac-kisregényéhez készített illusztráció-sorozatot.

Látható lesz a Magyarországon még soha nem járt, hatvankilenc műalkotásból álló, Hommage á Picasso elnevezésű gyűjtemény is, amelynek darabjait világhírű művészek készítették, Picasso 90. születésnapjára. Így mások mellett Andy Warhol, Joan Miró, Henry Moore műveivel a XX. század talán legizgalmasabb képzőművészeti korszaka elevenedik meg a látogatók előtt.
Herczeg Tamás elmondta: a tárlat biztosítási értéke csaknem egymilliárd forint.

Az igazgató kitért arra, hogy szombaton megnyílik a Reök-palotában a Picasso-kávézó is, ahol bárki megkóstolhatja a művész ihlette kávékülönlegességeket. A palota előtt pedig az alkotó életnagyságú szobra csalogatja majd a látogatókat. A szobor kedvenc matróz-csíkos pólójában, galambetetés közben ábrázolja a spanyol festőt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását