2024. április 28. - Valéria

Schiff András és Fischer Iván nyerhet

Los Angelesben, a Staples Centerben helyi idő szerint február 11-én, vasárnap este 8 órakor (közép-európai idő szerint hétfőn hajnalban) 49. alkalommal adják át a zenei világ legrangosabb elismerését, a Grammy-díjat. Fischer Iván és Schiff András is esély
2007. február 9. péntek 16:02 - Hírextra
Schiff András zongoraművészt Beethoven zongoraszonáták Vol. II. zenekar nélküli, szóló előadásáért, Fischer Iván karmestert pedig Mahler 6. szimfóniájának zenekari előadásáért (Budapesti Fesztivál Zenekar) jelölték.

A Grammy-díjakat lemezekért adják, nem személynek szól, bár kétségtelenül nehéz elszakadni a produkció előadójától. A díjak gazdája a hangrögzítő művészetek és tudományok nemzeti akadémiája, a NARAS.

A 108 kategória több mint félezer - általában kategóriánként öt - jelöltjét múlt év decemberében ismerte meg a világ. Azokat a lemezeket jelölhette a szakemberekből álló zsűri, amelyek 2005. október 1. és 2006. szeptember 30. között jelentek meg.

A jelöltek között természetesen sok az ismerős, a legtöbb jelölés (nyolc) Mary J. Blige rhythm and blues énekesnőnek jutott, a Red Hot Chili Peppers együttes hat kategóriában érdekelt, köztük a legrangosabb díjakra. Ötszörös jelölt a Dixie Chicks country lánytrió, James Blunt, John Mayer és a Black Eyed Peas együttes, továbbá Prince. Többszörös jelölt rajtuk kívül Justin Timberlake , T.I rapper, a Gnarls Barkley, Bob Dylan, szerepel a jelöltek listáján Christina Aguilera, Beyoncé, Chris Brown, Jamie Foxx, John Mayer, Pink, Sheryl Crow, John Legend, ás Paul McCartney lemeze.

Az "öregek" közül nyerésre esélyes Peter Frampton, David Gilmour, Neil Young és Joe Satrian.

A Grammy-gálán természetesen nemcsak kapni dicsőség, hanem adni is. Ennek megfelelően igen színvonalas az este folyamán fellépők mezőnye. Mary J. Blige, a Red Hot Chili Peppers, Beyoncé, a Dixie Chicks, a Gnarls Barkley, Pink, Rihanna, Christina Aguilera, Carrie Underwood, az Earth, Wind and Fire, Wyclef Jean, Shakira, Lionel Richie, Smokey Robinson szerepel a tekintélyes névsorban.

A napokban jelentették be a szenzációs hírt, hogy három évtized után a Police is eredeti összeállításban lép színpadra a Staples Centerben.

A díjátadók között is hemzsegnek az idősebb és fiatalabb sztárok: Burt Bacharach énekes és zeneszerző, Joan Baez, az Osccar-díjas Quentin Tarantino filmrendező, Natalie Cole, Reba McEntire, Nicolas Cage, Queen Latifah, Seal és a nagyon sokszoros Grammy-díjas Stevie Wonder.

A több órás showt, amelyen a legfontosabb díjakat jelentik majd be, mint évtizedek óta mindig, a CBS televízió sugározza, de az érdeklődők figyelemmel kísérhetik az eseményeket az interneten, a grammy.yahoo.com honlapon, vagy akár a Westwood One és az XM Satellite rádióadón is.

Évek óta hagyomány az is, hogy a jelöltek produkcióiból megjelenik, és nagy sikert arat egy lemezre való válogatás. Idén is így történt a 23 dalt tartalmazó összeállítás a második hete a Billboard listájának élvonalában található többek között Mary J. Blige, a Dixie Chicks, a Red Hot Chili Peppers, Paul McCartney, Justin Timberlake és John Legend egy-egy dalával.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását