2024. május 3. - Tímea, Irma

Gregorián koncert a Pesti Egyetemi templomban

Béres György, a Gregorián Társaság alapító-elnöke 80. születésnapja alkalmából rendeznek koncertet szombaton Budapesten, a Pesti Egyetemi templomban; a gregorián szentmisével egybekötött hangversenyen a különleges alkalomra írt művek hangzanak el - közölt
2008. február 27. szerda 18:51 - Hírextra
Ruthner Judith tájékoztatása szerint a koncerten Szőnyi Erzsébet, Daróci Bárdos Tamás, Soproni József, Koloss István, Peter Planyavsky és Gyöngyösi Levente a gregorián O-antifonák dallamára készült műveinek, valamint Peter Planyavsky In Honorem Sancti Gregorii miséjének ősbemutatóját tartják.

A Béres György születésnapjára komponált művek előadásában közreműködik a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Jubilate leánykara és a Cantate vegyeskara - olvasható az összegzésben.
A Gregorián Társaság Béres György kezdeményezésére 1990-ben alakult, a gregorián ének tanulmányozását, tanítását, művelését és közkinccsé tételét tűzve ki célul.

Béres György karnagy, tanár, nyugalmazott plébános Makón született 1928. január 27-én. 1951-ben szentelték pappá, két évig káplánként működött, majd a kőbányai Szent László templom kántora és karnagya volt. 1954-56-ig az Esztergomi Szemináriumban gregoriánt és liturgikát tanított, valamint vezette az Esztergomi Bazilika kórusát. 1956-ban elhagyta Magyarországot.

Zenei tanulmányait 1953-56 között Harmat Artúrnál, Bárdos Lajosnál, Werner Alajosnál és Gergely Ferencnél magánúton, majd 1957-61-ig a Bécsi Zeneakadémia egyházzenei tanszakán végezte. 1965-től a Bécsi Egyházkerületben volt segédlelkész. 1978-94-ig Németországban egy, a gregorián misével foglalkozó kutatócsoportban dolgozott. 1979-től volt plébános Bécsben.

A nyolcvanas években a Bécsi Egyetemen és Salzburgban a Mozarteumban tanította a gregorián szemiológiát. 1985-ben kezdte e tudomány megismertetését Magyarországon, később Szlovákiában és Erdélyben, ahol rendszeresen tart tanfolyamokat. Az Arezzói Nemzetközi Kórusverseny gyakran meghívott zsűritagja volt. A Váci Nemzetközi Gregorián Fesztiválok életre hívója, főrendezője és művészeti vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását