2024. május 3. - Tímea, Irma

Előkerültek Leonardo sakkfigurái

Könnyed, elegáns, légies rajzok, szinte földönkívüliek azok a szép, reneszánsz háttérben elhelyezett rajzok, amelyek egy XVI. századi, elveszettnek hitt sakk-könyv illusztrációiként bukkantak fel tavaly egy olaszországi magánkönyvtárban. A kutatók ma már
2008. február 27. szerda 14:11 - Hírextra
A latin nyelvű De Ludo Schacorum (A sakkjátékról) című kötetet, amely Gorizia egyik arisztokrata családjának könyvtárából került elő, Luca Bartolomeo Pacioli, Borgo San Sepolcróban élő ferences szerzetes írta. A korabeli vélemények szerint a barát kifinomult intelligenciával rendelkező kiváló matematikus volt, ellenben nem mutatott különösebb művészi tehetséget.

Bár minden kétséget kizáró perdöntő bizonyíték nincsen Leonardo szerzőségét illetően, számos történelmi körülmény támaszthatja alá ezeket a véleményeket. Pacioli és Leonardo barátok voltak, és 1497-ben Milánóban Lodovico il Moro udvarában már alkottak egy közös művet, a De Divina Proportionét. Két évvel később, amikor a franciák elfoglalták a várost, együtt menekültek Mantovába a Gonzagák udvarába Isabella d'Este hercegnő védelme alá. A hercegnő az olasz reneszánsz kiváló politikusa, egyben mecénása is volt. Imádott sakkozni, de nem volt túl jó játékos. Éppen ezért kérte meg Fra Bartolomeót, hogy írjon számára egy sakk-könyvet. A De Ludo Schacorum valójában nem kézikönyv, hanem inkább afféle feladványgyűjtemény volt, amelyet ugyanúgy állásábrákkal illusztráltak, mint a napjainkban megjelenő sakkrejtvényeket. Korábban is voltak ilyenek, de évszázadokon át csupán betűkkel jelölték az egyes figurákat. Itt azonban 140 sakktábla látható, rajtuk több mint 1400, feketével és vörössel színezett, míves figurával. A feltételezések szerint a rajzolni nem tudó barát magától értetődően kérte fel Leonardót, hogy alkossa meg a figurákat, aki amúgy is unta a mantovai udvari életet, eklektikus szemléletéből, becsvágyából következően pedig kihívásnak tekinthette, hogy e téren is megmérettessen. Nem biztos, hogy valamennyi ábrát ő rajzolta meg, de valószínűleg az ő vázlatai alapján születtek meg az illusztrációk. Leonardóra vall a figurák kidolgozottsága és az arányoknál az aranymetszés szigorú szabályainak betartása, amelynek a nagy polihisztor megszállottja volt - vélik a szakértők.

Goriziában a tervek szerint júniusban tudományos konferenciával egybekötött sakktornával ünneplik a felbecsülhetetlen értékű felfedezést - írta a La Repubblica című olasz napilap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását