2024. május 3. - Tímea, Irma

Juliane Banse Bartók-bérlettel

Magyarországi bemutatóra készül a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar, a neves szopránnal, Juliane Banseval Henryk Góreczki lengyel avantgárd zeneszerző III. szimfóniáját szólaltatják meg vasárnap este a Zeneakadémia nagytermében .
2008. május 1. csütörtök 10:54 - Hírextra
Az est a Bartók-bérletben hangzik el, de kivételesen Bartók-mű nélkül. Először Wagner Siegfried idilljét játssza a zenekar Keller András zeneigazgató vezényletével. Majd Juliane Banse Richard Strauss Négy utolsó énekét adja elő az együttes kíséretével - közölte az MTI-vel Bukta Julianna sajtóreferens.

A ciklus a zeneszerző fájdalmasan szép hattyúdala. Az első három dal (Tavasszal, Szeptember, Lefekvéskor) Hermann Hesse verseire, a negyedik (Alkonypírban) Joseph von Eichendorff költeményére készült.

Végül a lengyel avantgárd zeneszerző III. szimfóniája hangzik el szintén Juliane Banse közreműködésével. Góreczki 1976-ban írta szoprán szólóra és nagyzenekarra III. szimfóniáját. A mű Magyarországon még nem hangzott el. A háromtételes darab az emberiség legsúlyosabb drámáit, siralmas könyörgéseit jeleníti meg.

A XX. század végén keletkezett ez a mű, romantikus szenvedélye mégis az elmúlt századokat idézi. E műve tette a zeneszerzőt világszerte ismertté.

A németországi születésű, Svájcban élő Juliane Banse lírai operaszerepek és romantikus dalok előadójaként ismert a nagyközönség előtt. Ének- és hegedűtanulmányai mellett balettstúdiumokat is folytatott.

A neves szoprán sok szállal kötődik a magyar zeneélethez, különösen a kortárs muzsikához. Nemrég Washingtonban, a Kennedy Központban Fischer Iván vezényletével az amerikai Nemzeti Szimfonikusokkal Mahler II. szimfóniájában énekelt. Elnyerte az Edison-díjat a Keller Andrással CD-re vett Kafka-töredékekért. Nagy sikert aratott a Schiff Andrással készült Debussy és Mozart árialemeze is, és közreműködött a Fischer Ádám vezényelte Évszakok című oratórium előadásában is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását