2024. május 2. - Zsigmond

Többnyelvűség ünnepe

Hetedik alkalommal rendezik meg a Külföldi Kultúrák Hetét Párizsban 44 külföldi kulturális központ, köztük a Párizs Magyar Intézet részvételével, melynek keretében az Európai Unió szeptember 26-án közel ezer európai személyiség meghívásával a Sorbonne Egy
2008. szeptember 16. kedd 19:46 - Hírextra
A rendezvény célja a európai többnyelvűség és a kulturális sokszínűség támogatása, amit a francia EU-elnökség egyik legfőbb prioritásának tekint, hiszen az idegen nyelvek ismerete a jövő társadalmának egyik legfőbb, a mobilitást segítő eleme - mondta keddi sajtótájékoztatóján Christine Albanel francia kulturális miniszter.

A Nyelvek Európai Napján a párizsi Sorbonne Egyetemen közel ezer francia és európai személyiség, tudósok, kutatók, nyelvészek, művészek meghívásával rendezik meg a többnyelvűség parlamentjét, amelyen Leonard Orban az Európai Bizottság illetékes biztosa a többnyelvűségről a közeljövőben elfogadásra kerülő európai stratégiát ismerteti majd. A rendezvény célja: új lendület adni a többnyelvűségről szóló európai politikának.

Ennek kapcsán a bolgár származású Julia Kristeva francia nyelvész, pszichoanalitikus azt hangsúlyozta: az európai kultúra lényege az identitáskeresés, megkülönböztető jegye pedig maga a többnyelvűség.

A Párizsi Külföldi Kulturális Intézetek Fórumának (FICEP) szervezésében szeptember 22. és 28. között megrendezésre kerülő Külföldi Kultúrák Hetén a francia fővárosban számos műfajban összesen nyolcvan multikulturális programmal várják az idegen nyelv iránt érdeklődőket, akik egy "tematikus kirándulás" keretében kerülhetnek közelebb egy-egy külföldi kultúrához és nyelvhez. Az idei programsorozat az utazás témája köré szerveződik.

A világon Párizs büszkélkedhet a legtöbb külföldi kulturális központtal, a Külföldi Kultúrák Hetén mind a 44 intézményben ingyenes bevezető órákon ismerkedhetnek az érdeklődők több, mint ötven nyelvvel.

A Párizsi Magyar Intézetben (PMI) szeptember 24-én egész délután bárki beülhet ingyen magyarórára. Derdák András igazgató az MTI-nek elmondta: jelenleg megközelítőleg százan tanulnak a PMI-ben magyarul, de a nyílt napon remélhetőleg még többen kedvet kapnak a magyartanuláshoz. Másnap Paradise Lost címmel nyílik kiállítás a PMI-ben a tavalyi 52. velencei kortárs képzőművészeti biennálé roma pavilonjáról. Az est meghívott vendége az alternatív Nobel-díjjal kitüntetett Bíró András polgárjogi aktivista és Dana Diminescu román szociológus, valamint Gabi Jimenez francia roma festő lesz.

Szeptember 27-én és 28-án pedig a Francia Nemzeti Könyvtár előtt megrendezésre kerülő Spectaculaire című szabadtéri kulturális vásáron valamennyi párizsi kulturális intézet saját standjain mutatja be a 2008-2009-es szezonra tervezett programjait.

Az Európai Unió jelenleg 23 hivatalos nyelvet ismer el. Egy közelmúltban végzett felmérés szerint az európaiak 56 százaléka állítja magáról, hogy képes az anyanyelvén kívül legalább egy idegen nyelven kommunikálni. Ez 2001-hez képest kilenc százalékos javulást jelent.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását