2024. április 19. - Emma

Demszky szerint zsarol az MSZP

Sajnálatos és példa nélküli dolog lenne, ha a koalíciós tárgyalófelek által véglegesített költségvetési tervezetről azért nem döntenénk csütörtökön, mert az MSZP egy, a büdzséhez szorosan nem illeszkedő feltételhez, az egészségügyi intézményrendszer holdi
2008. február 27. szerda 16:13 - Hírextra
A főpolgármester hangsúlyozta, bízik abban, hogy legkésőbb március 5-ig elfogadják a főváros költségvetését, hogy az önkormányzat és intézményei teljesíthessék ezzel összefüggő feladataikat az államkincstár felé.

Ennek meghiúsulása esetén, ha március 15-ig nem küldik el a szükséges tájékoztatást, havonta mintegy ötmilliárd forint állami forrástól esne el a főváros az intézményeivel együtt. Ez az összeg közel 20 százaléka az intézményi és az önkormányzati feladatok teljesítéshez szükséges havi forrásnak - közölte.

Demszky Gábor szerint a költségvetés tervezete megteremti a feltételeit annak, hogy a pénzügyi egyensúly fenntartása mellett az önkormányzat zavartalanul működtetni tudja intézményeit és folytathassa nagyszabású városfejlesztési céljainak megvalósítását.

A főpolgármester a büdzsével kapcsolatban a pozitívumok közt említette, hogy a korábban elhatározottakon túl, idén sem vesznek fel új hitelt. Rossz hírként szólt a szocialistáknak a büdzsé elfogadásához szabott feltételéről. Mint mondta az SZDSZ szerint az egészségügyi holding jelenleg nincs szakmailag olyan kiérlelt állapotban, hogy arról határozni lehetne. Azt pedig elfogadhatatlannak tartják, hogy egy, a büdzséhez szorosan nem kötődő feltételtől függjön annak elfogadása.

Demszky Gábor leszögezte, hogy igen súlyos felelőssége van az MSZP-nek abban, hogy lesz-e törvényi határidőre költségvetése Budapestnek. Megjegyezte, van még idő arra, hogy a szocialisták változtassanak álláspontjukon, illetve, hogy március 5-ig elfogadhassák a büdzsét. Kifejezte reményét, hogy mielőbb lezárul ez a közvélemény előtt zajló "iszapbirkózás" a koalíciós felek közt, s határidőre lesz költségvetése a fővárosnak.

Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ), a gazdálkodásért felelős főpolgármester-helyettes egyebek közt elmondta, hogy a kiadások több mint a felét, 275 milliárd forintot működésre, 222 milliárdot fejlesztésekre, 16 milliárdot pedig a hitelek tőketörlesztésére költik. Az idei évre előirányzott fejlesztések közül 6 milliárd forintnyit átcsoportosítanak a jövő évre - tette hozzá.

Az MSZP-SZDSZ közti költségvetési tárgyalások kapcsán közölte, hogy a megbeszélések lezárásakor 300 millió forint sorsa maradt még bizonytalan. A hivatali tervezeten egyéként 1,5 milliárd forintot módosított a koalíciós egyeztetés, a két fél értékrendjének megfelelően - fűzte hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását