2024. április 29. - Péter

A polgári védelem világnapja

A polgári védelmi feladatok végrehajtásának társadalmasítása, a lakosság öntevékenységének javítása áll a polgári védelmi mozgalom dinamizálása érdekében létrehozott program középpontjában, amelyet Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósá
2008. február 27. szerda 11:30 - Hírextra
Tatár Attila a közelgő polgári védelmi világnap kapcsán rendezett konferencián azt mondta: az elmúlt évek természeti és civilizációs káreseményeinek sikeres kezelése igazolta, hogy a polgári védelem alkalmas a veszélyhelyzetek kezelésére és az együttműködő szervezetek közötti koordinációra.

Emlékeztetett rá: a polgári védelmi szervezetek létszáma 78 ezer fő békeidőben, ami minősített időszakban (veszélyhelyzetben, szükségállapot esetén) további 127 ezerrel egészül ki. A polgári védelem elsődleges feladata a riasztás, a lakosság tájékoztatás, a kitelepítés tervezése és végrehajtása, valamint a lakosság védőfelszereléssel ellátása.

Az elmúlt tíz évben megduplázódott a beavatkozások száma, tavaly 70 ezer esethez vonultunk ki. A tűzesetek száma stagnál, de az időjárás okozta változások, az árvíz, belvíz miatt egyre több a műszaki mentés, ahol a polgári védelmi szakemberek segítségét kérjük - mondta a főigazgató.
Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a polgári védelem célja ma is az, ami megalakításakor volt: az emberi élet védelme.

Ma már Európában nem az ágyúk és puskagolyók, hanem természeti csapások, a civilizáció és globalizáció következtében ránk leselkedő veszélyekre kell felkészülni - mondta, hozzátéve: a határokon átnyúló veszélyek miatt igen lényeges, hogy Magyarország részt vegyen a nemzetközi együttműködésekben.

Az államtitkár és Tatár Attila főigazgató a konferencián átadta Benkovics Zoltán dandártábornoknak, a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatónak az ENSZ INSARAG minősítő oklevelét. A közelmúltban megküldött oklevél azt igazolja, hogy a Fővárosi Központi Rendeltetésű Mentőszervezet önkéntesei a sikeres vizsgát követően - 2005. szeptember 22-én, - a világon harmadikként felkészültségük és felszerelésük alapján úgynevezett nehéz kategóriájú városi kutató- és mentő csoportként vehetnek részt a különböző bel- és külföldi veszélyhelyzetben, mentésben.

A Nemzetközi Polgári Védelmi Szervezet 1972-ben jelölte ki március 1-jét a polgári védelem világnapjának, Magyarországon az idén 18. alkalommal ünneplik az eseményt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását