2024. április 29. - Péter

Firefox 3 - Böngészőforradalom

Jelentősen megváltoztathatja az internetes keresést a Mozilla készülő 3-as Firefox böngészője - állítják a fejlesztők. Az új böngészőprogramot a felhasználók számára legfontosabb tevékenység, a keresés köré építették.
2008. február 27. szerda 12:02 - Hírextra
Része lesz egy összetett keresőmotor, valamint közvetlenül a címsorból lesz képes könyvjelzők elhelyezésére, kedvencek megjelölésre. Fejlesztése jelenleg a bétatesztelés harmadik fázisánál tart. Alkalmassá teszik kapcsolat nélküli munkára is.

"Különféle módszereket találtunk arra, hogy olyan helyeket kutasson fel a browser, amelyek a legfontosabbak az adott felhasználók számára" - mondta Mitchell Baker, a Mozilla Alapítvány elnöke a brit BBC-nek.

Például, ha begépeljük a "fényképezőgép" szót a címsorba, akkor az új "róka" listát készít azokról a felhasználó által a közelmúltban meglátogatott honlapokról, amelyeknek címében szerepel a fényképezőgép, vagy a kamera szó.

"Ha cipőt akarsz venni, akkor csak ezt a szót kell megjegyezned. Mi minden olyan cipős helyet megtalálunk neked, ahol már jártál. Ugyanakkor gyorsabban, olajozottabban és könnyebben lesz használható" - magyarázza Baker.

Az új program külsejének tervezésekor az egyszerűséget tartották szem előtt. A megszokott dolgokat ugyanott találja a felhasználó, az újdonságok pedig csak akkor bukkannak fel, amikor szükség van rájuk. Az offline munkavégzést - például egy rossz lefedettségű helyen, vagy utazás közben, amikor nem tudunk a hálóra kapcsolódni - megkönnyíti, hogy az böngésző újabb változata sok olyan dologra is emlékszik, amelyek korábban feledésbe merültek, mihelyt megszakadt az internetkapcsolat.

A Firefox jelenleg a második legnépszerűbb böngészőprogram, ám 12 százalékos piaci részesedése eltörpül a Microsoft Internet Explorere mellett. Baker ugyanakkor elmondta, hogy amikor a Mozilla megjelentette a Firefox 1-et 2004 februárjában, akkor még mindössze egy alkalmazott és több száz külsős dolgozott a böngészőn. Mára 150 alkalmazott és több tízezer külsős és önkéntes dolgozik a nyílt forráskódú rendszeren világszerte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását