2024. május 4. - Mónika, Flórián

2006 ősze kísért

Húszmilliós kártérítési pert indított a 2006 őszi fővárosi zavargások utáni rendőri intézkedések miatt a magyar állam ellen két fiatalember; a Fővárosi Bíróság szerdai nyilvános tárgyalásán az igazságügyi minisztérium jogi képviselője megtiltotta perbeli
2008. február 27. szerda 17:43 - Hírextra
A két fiatalembert, akik testvérek, 2006 szeptember 21-ről, 22-re virradó éjjel fogták el a rohamrendőrök a Belvárosban.

A fiúkat elmondásuk szerint súlyosan bántalmazták, ütötték, rúgták, gumibotozták, elektromos sokkolóval földre kényszerítették a rendőrök. Majd mindkettőjüket házi őrizetbe vették, utóbb a bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el, amit decemberben szűntettek meg.

A két fiatalember ellen súlyos, erőszakos bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás, amit időközben megszűntettek. Ez után indították meg a polgári pert a magyar állam ellen, melyben fejenként 9-9 millió forintos nem vagyoni kártérítést és több százezer forintos vagyoni kártérítést követelnek a jogtalanul elszenvedett sérelmek miatt.

A kereset szerint egyikük elvesztette külföldi munkahelyét és nem tudott beiratkozni az egyetemre, másikuk pedig külföldi ösztöndíjától esett el.

Szerdai személyes meghallgatásánál az elsőrendű felperes a bíróság előtt elmondta: családjuk jó hírnevén is súlyos csorba esett, hiszen környezetük úgy véli, Magyarország jogállam, ahol az embereket nem börtönzik be oktalanul, azaz ők ketten is bizonyára súlyos bűncselekményeket követtek el.

Az elsőrendű felperes a magas összegű nem vagyoni kártérítési igény kapcsán megjegyezte: ezt talán alkalmas lehet arra, hogy a magyar állam a jövőben tartózkodjon a hasonló jogsértésektől.
A tárgyaláson a magyar állam nevében eljáró igazságügyi minisztérium képviselője az alperes érdekének megóvása miatt nem járult hozzá perbeli nyilatkozatainak az újságírók általi rögzítéséhez és közzétételéhez.

A bírói ismertetésből tudható, hogy az állam nem ismeri el felelősségét az ügyben, s a kereset elutasítását kéri.

A következő tárgyaláson július 9-én folytatódik a bizonyítás a magyar állam ellen a 2006 őszi zavargásokkal kapcsolatban indított 20 milliós kártérítési perben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását