2024. április 29. - Péter

Napirend előtt

Az oktatásról, a kormányzati informatikáról, Giesswein Sándor katolikus papról, a népszavazásról, valamint a tandíjról beszéltek a képviselők kedden napirend előtt a parlamentben.
2008. február 26. kedd 11:49 - Hírextra

Kormos Dénes (MSZP) szerint az a drága felsőoktatás, amikor a diáknak újra kell tanulnia, mert a már megszerzett diploma nem használható. A politika a legnagyobb bűnt akkor követi el, ha megoszt egy társadalmat, elszabadítja az indulatokat, és összekacsint a szélsőségekkel - jelentette ki. Hozzátette: a kisiskolák nem állíthatóak szembe az iskolafejlesztéssel.

A szocialista képviselő felszólalásában javasolta, hogy a pártok közös parlamenti határozatot terjesszenek be a nemzeti tehetségprogramról.

Arató Gergely oktatási államtitkár válaszában kiemelte: egyetlen gyermek sem szorul ki a felsőoktatásból a képzési hozzájárulás miatt.

Pettkó András (MDF) napirend előtti felszólalásában emlékeztetett arra, hogy javaslata alapján szerelték fel kártyaleolvasó készülékekkel az adóhivatalokat. Most azt indítványozta, hogy az önkormányzatok okmányirodáiban is helyezzenek el kártyaleolvasó készülékeket.

Baja Ferenc, az Elektronikuskormányzat-központ kormánybiztosa megemlítette, hogy a kormány egy elektronikus közszolgáltatásokról szóló törvény létrehozásában gondolkodik, amely többek között szabályozná, mivel lehet fizetni az okmányirodákban.

Lanczendorfer Erzsébet (KDNP) felszólalásában Giesswein Sándor katolikus pap, keresztényszocialista politikus életét elevenítette fel. Mint az ellenzéki képviselő kiemelte, Giesswein Sándor politikusként a keresztényszocialista mozgalom egyik megalapítója volt Magyarországon.
Arató Gergely reagálásában azt mondta, a magyar keresztényszocialista mozgalom "Európa arcán nagyon komoly nyomot hagyott".

Gusztos Péter (SZDSZ) közölte: valótlan az az állítás, hogy március 9-én szociális népszavazás lenne. Szerinte képtelenség az az állítás is, hogy a kormány 1000 forintra emelné a vizitdíjat. Mint a liberális politikus kiemelte, a kormányváltás ígérete az egyik legsúlyosabb valótlan állítás a népszavazási kampányban.

Az oktatási államtitkár válaszában úgy fogalmazott: akik a kampányt elindították, azok csak a kormány megbuktatásának szándékát látták a népszavazási kezdeményezésben.

Ágh Péter (Fidesz) arról beszélt, hogy 24 ezer diákkal kevesebben adták be a felvételi jelentkezési lapjukat 2007-ben, mint 2006-ban. Lassan olcsóbb lesz Franciaországban tanulni, mint Magyarországon - tette hozzá. "Az Önök kormánya azt üzeni a fiataloknak, hogy nem gazdag szülők gyermeke vagy, akkor ne akarj továbbtanulni" - jelentette ki.

Arató Gergely oktatási államtitkár válaszában kiemelte: a kormány azokat támogatja a felsőoktatásban, akik valóban rászorulnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását