2024. április 19. - Emma

Kevés a pénz

Emelni kell a teljes nemzeti össztermékből az egészségre fordított összeget, mert az ágazatra jelenleg költött pénzből nem lehet jobban működtetni a magyar egészségügyet - mondta Orbán Viktor kedden Győrött a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban tartott fő
2008. február 26. kedd 19:30 - Hírextra

Szükség van arra, hogy "a teljes magyar összterméknek annyi százalékát költsük egészségügyre, mint teszik azt tőlünk nyugatabbra" - hangoztatta a Fidesz elnöke.

Az ellenzéki párt vezetője elhibázottnak minősítette a 250 milliárd forint kivonását az egészségügyből, amelyet - mint mondta -, "a konvergenciaprogram Brüsszelbe benyújtott változata tartalmaz".
Ennek a pénznek egy tekintélyes részét, vagy ha lehet, az egészét vissza kell adni az egészségügynek - szögezte le. Orbán Viktor kijelentette: az egészségügy finanszírozásának megoldását nem az egészségügyben kell keresni, a megoldás a gazdasági növekedés. Ám az egy százalékos gazdasági növekedés mellett ne reménykedjünk abban, hogy orvosolható az egészségügy problémája - figyelmeztetett.

Az alapellátásról szólva Orbán Viktor kijelentette: ilyen magas járulékfizetés mellett az államnak meg kell oldani az alapellátás biztosítását. Mint hozzátette, a biztosítók bevonását az alapellátásba elképzelhetetlennek tartja, a kiegészítő biztosítás lenne kívánatos.

A Fidesz elnöke elmondta, nem érvel a magánkórházak ellen, azt azonban ellenzi, hogy a köztulajdonban lévő kórházakat magántőkés csoportok kezébe átjátsszák.

Az ellenzéki politikus úgy vélekedett, a népszavazás nem a háziorvosokról szól, a vizitdíj vita fókuszában a legszegényebb beteg emberek jövője áll. A népszavazás Orbán Viktor szerint lehetőséget ad arra, hogy távlatokban gondolkodjunk a magyar egészségügyről. Reményét fejezte ki, hogy mind többen mennek el és szavaznak igennel.

A Fidesz elnöke bírálta a kormányt, amely sikernek tekinti az egészségügyi költségvetés szufficites voltát. Orbán Viktor ezzel szemben úgy látja, az egészségügy jelenlegi helyzetét tekintve az lenne a jó hír, ha többet költenének rá.

Az ellenzéki politikus kilátásba helyezte, hogy a vizitdíj után a listapénzt is bevezetik. Orbán Viktor szerint a hosszabbodó várólisták miatti "előreigyekvés" megszüli majd a listapénzt is.

Az orvos-elvándorlást az egyik legsúlyosabb problémának tartotta Orbán Viktor. Megállítani vagy akár csak fékezni nem lehet másként, mint béremeléssel, nagyobb megbecsüléssel, anyagi elismeréssel - emelte ki a Fidesz elnöke.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását