2024. április 18. - Andrea, Ilma

Fiala a zsidónegyedbe megy

Fiala János ma reggel Hunvald György, a VII. kerületi polgármesterrel beszélt telefonon bontásról és építésről. Szóba került a Király utca, a Dohány utcai zsinagóga köré épülő lakótelep és az Óvás! Egyesület. Fiala ígéretet tett arra, hogy még visszatér a
2008. február 26. kedd 17:24 - Tálos Lőrinc
A kerület 4 milliárdot szán a Thököly útra tervezett sportcentrum 2010-ig ütemezett felépítésére. Ahogy Fiala rátapintott: „Egy kívülálló, aki a lelkében érzi a tavaszt és mindenféle politikamentes gondolatai is vannak – de nem feltétlenül szexuálisak – azt gondolja, hogy annak a kerületnek jól megy, hiszen különben mi a frászkunhyóból építene sportközpontot? Ha nem menne jól, mást építenének.” A felütés jogos, hiszen eközben bontják a belső Erzsébetvárost, az úgy nevezett pesti zsidónegyedet, és nem tűnik ördögtől való gondolatnak a meglévő értékek védelmét a beruházások elé helyezni. Megkésett modernizációba fulladt ország a miénk, a régit elavultnak tekintjük és folyamatosan építkeznünk kell, mintha elmaradottak lennénk. Arccal a jövő felé metrót építünk, ahogy az ipari fejlődés éllovasától a nagy Szovjetuniótól tanultuk és „korszerű” lakótelepeket építünk a templomok helyére vagy köré. Akkor is, ha ezek a lépések ma már csöppet sem nevezhetők modernnek. Évtizedekkel ezelőtt, az akkori uralkodó szemlélet szerint azok voltak és akkor elmaradtak. Sokan rombolásként tekintenek mindarra, ami akkor mégis megvalósult, az életveszélyes magasházaktól a depresszióba kergető panelekig.

A kerület frekventált elhelyezkedése és az ott található épületek leromlott állapota vonzza a befektetőket, mint dög a legyet. Több épületre született megállapodás az önkormányzat és befektetők közt, amely arra a felújítási kötelemre alapul, amit a kerület 1990-ben, a vagyon átadás-átvételénél vállalt. E szerint a kerület csak akkor kaphat tulajdonjogot a műemlék jellegű házakban, ha azok felújítását vállalja, ám a lakásokat külön-külön nem értékesíti, legfeljebb az épületet egyben. Ennek megkerülése érdekében több házra olyan megállapodást kötöttek befektetőkkel, amely szerint a befektetőnek három éve van arra, hogy minden bérlővel megállapodjon, és a felújítás után a lakásokat értékesítheti. Ahogy a műsorból megtudtuk, ez a három év több épület esetében már lejárt, a szerződés jelenleg hosszabbítás alatt áll. A műsort e-mailben kereste meg egy kerületi lakos egy korábbi adás miatt, kérdéseit élőben is feltehette a polgármesternek. A hallgató az iránt a lehetőség iránt érdeklődött – mérsékelt lelkesedéssel – mely szerint az önkormányzat felújítási kötelezettségét a szerkezetre redukálja, az épület társasházzá alakul és a további munkálatokat a lakók finanszírozzák. A Dob u. 14. évek óta egyre jobban romló állapotú, a bizonytalanság okán, se a befektető, se a lakók nem kezdtek bele a felújításba. A lakóknak kínált négyzetméter ár 250 ezer forint, amiből a lakhatás megoldhatatlan, és a Gozsdu udvar szomszédságában igencsak nyomottnak hat.

Hunvald György korábban engedélyt adott a Dob utca 27. bontására, hogy helyére költözhessenek a Síp utca 8–10. lakói. Mint arról a HírExtra is beszámolt, a Síp utcai telkeket műemléki védettségük ellenére bontotta el – a homlokzat kivételével – a Tordai Péter érdekeltségébe tartozó ingatlanfejlesztő. A rombolás a tervezett Herzl Passge projekt része, mely szerint a környéken megszokott két-három, más utcákban öt emeletet akár a duplájával meghaladó, lakóparkokra jellemző kivitelezésű épületeket húznának fel a Dohány utcai zsinagóga mögé. A civilek mozgolódása előtt a kerület „megújulását” vizionáló polgármester a környék rendezési tervét az anyagiakkal indokolta, ami a tervezett sportközpont fényében igencsak megkérdőjelezhetővé válik. Igaz, a régi bérházakat önkormányzati bérleményként megtartani anyagilag kevésbé kifizetődő, mint tőkeerős ingatlanfejlesztőknek átengedni őket. Ne feledjük, a felújítás minden esetben költségesebb az új épületek építésénél. Mi élvez prioritást? A profit, vagy az örökségvédelem?

Fiala kapcsolta Perczel Anna építészt az Óvás! Egyesület alapító tagját, a kerület hozta moratóriummal kapcsolatban, ami négy hónapra felfüggeszti a kerületi bontási és építési engedélyek kiadását. Az épületek megóvása érdekében ez igen kevésnek tűnik, hiszen a már kiadott engedélyekre a hatálya nem terjed ki, és a négy hónap mindössze időhúzásnak tűnik, utána a bevett, negatív gyakorlat nyugodtan folytatódhat. Fiala János ígéretet tett arra, hogy még május vége előtt, kezében útleírással, házról-házra átnézi a Erzsébetváros belső, Károly körút – Király utca – Erzsébet körút – Rákóczi út által határolt területét, és még visszatér a témára.

Aki kíváncsi a további részletekre, vagy arra, hogy mi a véleménye a hallgatóknak a HírTV hétvégi telefonos botrányáról az éjjel meghallgathatja a műsor szerkesztett változatát a a Pont FM 88.1 rádión.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását