2024. április 25. - Márk

Elfordul a jobboldaltól a neves író

Mario Vargas Llosa perui származású spanyol író bejelentette: megvonja támogatását a konzervatív Néppárttól (PP) a március 9-i választásokon és a szakadár mozgalmakat ellenző új pártra, az UPyD-re szavaz.
2008. február 26. kedd 07:30 - Hírextra

Vargas Llosa ezt a hétfőn megjelent Política Razonable (Ésszerű politika) című könyvében jelentette be.

Az Unió, Haladás és Demokrácia (UPyD) nevű pártot Rosa Díez volt szocialista európai parlamenti képviselő és Fernando Savater filozófus alapította.

"Liberálisnak tartom magam, gazdasági szempontból és a spanyol egység védelme szempontjából a Néppárthoz érzem magam közel, de egyáltalán érzem úgy, hogy képviselnék nézeteimet azok a konzervatív attitűdök, amelyek ellenzik a világiságot, az egyház és az állam szétválasztását, a laikus társadalom létrehozását" - írja Mario Vargas Llosa.

A 71 éves író főleg azt kifogásolja, hogy a jobboldal ellenzi a melegek egyenjogúsítását: szerinte a homoszexuálisok házasságának engedélyezése, az azonos nemű párok örökbefogadáshoz való joga olyan haladó intézkedések, amelyek növelik az emberek szabadságát és jogait.

"Úgy gondolom, hogy hozzám hasonlóan számos spanyol fogadja megkönnyebbüléssel, reménnyel, lelkesedéssel egy új erő születését, az UPyD-t, amely a laikus társadalom eszméjét védelmezi" - szögezte le.

Az UPyD programjában a spanyol egység védelmét ígérte a regionalista - baszk, katalán - mozgalmakkal szemben.

Ez egy olyan haladó párt, amely helyre kívánja állítani az egyenlőséget valamennyi spanyol között, végleges formába kívánja önteni az ország területi szerkezetét, valódi világi államot akar, valamint azt, hogy a hit magánéleti jog, ne pedig nyilvános kötelesség legyen" - jelentette ki szeptemberben a pártalapító Savater.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását