2024. május 4. - Mónika, Flórián

Veszélyes a megszüntetett menstruáció?

A folyamatos fogamzásgátlással megszüntetett menstruáció vonzóan hangzik a nők számára, de vajon biztonságos? A szakmai állásfoglalások és a közvélemény megosztottak a kérdésben. Az elmúlt évtizedekben gyakran alkalmazták orvosok ezt a módszert, ám igazi
2008. február 26. kedd 07:34 - Hírextra
Abban az évben hoztak forgalomba az USA-ban elsőként engedélyezett, nyújtott ciklusú fogamzásgátló tablettát (hatóanyaga: levonorgestrel, etinil ösztradiol), amelyet úgy terveztek, hogy szedésével a nőknek csupán évente négy menstruációjuk lesz. Ha engedélyezik, a közeljövőben egy másik, ösztrogén és progeszteron hatóanyagú szer is forgalomba kerülhet, mellyel egy évig elkerülhető a menstruációs vérzés.

Kényelem mint orvosi javallat?

Az Amerikai Szülészet-Nőgyógyászati Testület hivatalosan nem foglalt állást a menstruáció felfüggesztésével kapcsolatban, a közvélemény pedig megosztott.

A menstruációval esetlegesen együtt járó fájdalom, kellemetlenségérzés, haspuffadás, nyűgösség és lehangoltság miatt Dr. Sharon Mass szülész-nőgyógyász gyakran ajánlja a menstruáció hormonális gátlását, ráadásul önmagán is alkalmazza. Ezt korábban csak orvosi indikációra írták fel, például endometriosis, komoly hasi puffadás vagy emlőérzékenység miatt.

A kényelemérzés egy új indikáció kezd lenni – említi Dr. Leslie Miller, a Washington Egyetem szülész-nőgyógyász adjunktusa, aki rezidens kora óta szintén szedi a szereket, és jelenleg azt vizsgálja, hogy a gátolt menstruáció milyen hatással van a csontsűrűségre, mivel a mesterségesen alacsony ösztrogén-szint ezt befolyásolhatja.

A hagyományos fogamzásgátló tablettákat úgy gyártják, hogy 28 tablettából 21 tartalmaz hormont, míg 7 darab placebo, amelyek szedésekor történik a menstruáció. Az új tabletták esetében a placebók helyett aktív hormontartalmú tabletták vannak.

Dr. Mass szerint az orális fogamzásgátlók biztonságosak, és egyéb előnyökkel is bírnak, pl. csökkentik az endometrium- és a petefészek-daganatok, valamint az anémia (vérszegénység) előfordulásának kockázatát. Ám az új szerek hosszú távú hatásai nem teljesen ismertek.

Forrás: netbulvar
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását