2024. április 23. - Béla

Demszky Gábor a BKV paraméterkönyvéről

Mindenképpen szükség van a BKV jelenlegi paraméterkönyvének felülvizsgálatára, hiszen az elvalult, és Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes feladata a végleges dokumentum-tervezetet elkészítésének felügyelete, ezt a munkát nem ruházhatja át - mondt
2008. február 26. kedd 15:18 - Hírextra

"Abban bízom, hogy a helyettesem, a főpolgármester-helyettes, akinek ez a feladata - a megfelelő munkamegosztás alapján -, és aki ezt a feladatát nem ruházhatja tovább, tehát neki kell ezeket az egyeztetéseket elvégezni, kérhet segítséget ehhez, a felelősség, a hatáskör nála marad, ezt mondja a hivatali szabályzat" - fogalmazott Demszky Gábor.

Hozzátette: reméli, hogy a Dancs Gábor (SZDSZ), a fővárosi önkormányzat közlekedési tanácsnoka és Hagyó Miklós felülemelkednek a közöttük kialakult vitán, és egy olyan közös előterjesztést készítenek elő, amely már megoldást jelent a BKV gazdálkodási problémáira.

Több lehetősége is adódik a közlekedési vállalatnak arra, hogy likviditási gondjain enyhítsen, azonban a hitelfelvétel és a tarifaemelés nem jöhet szóba, Demszky Gábor szerint nem ebbe az irányba kell menni.

A főpolgármester Hagyó Miklóstól várja azt, hogy a paraméterkönyvvel kapcsolatban az egyezetéseket végigvigye, és a végleges dokumentumot a főpolgármester elé terjessze.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Hagyó Miklós hibát követett-e el, amikor Dancs Gábornak átadta az anyag előkészítésének politikai felügyeletét, Demszky Gábor azt válaszolta: "az, hogy egyeztettek (Dancs és Hagyó) azt én helyesnek tartom, de tény, hogy ez a hatáskör nem továbbruházható".

Ugyanakkor Demszky nem tartja szerencsésnek, hogy Dancs Gábor úgy döntött, leállítja a paraméterkönyv-készítési munkálatokat, hiszen Dancs Gábor hatáskör hiányában "nem állíthat le semmit".

Hagyó Miklósnak a tervezettel március 20-ig kell elkészülnie, a végleges dokumentumot április 1-jén kell a főpolgármesternek aláírni, az akkor már végleges dokumentum szeptember 1-jétől hatályos.
Demszky Gábor megjegyezte: a paraméterkönyv készítése során nagy vitákra lehet számítani.

Hétfőn határozatlan időre, azonnali hatállyal leállította a BKV Zrt.-nél zajló paraméterkönyv-készítési munkálatokat, a járatritkítások előkészítését, s az ez ügyben tervezett további szakmai-kerületi egyeztetéseket Dancs Gábor (SZDSZ), a fővárosi önkormányzat közlekedési tanácsnoka.

A fővárosi Fidesz-frakció üdvözölte az általuk is indokoltnak tartott intézkedést. Hibás szakmai döntés lenne, ha félidőben leállítanák a paraméterkönyv tervezetének készítését - közölték szocialista politikusok.
Dancs Gábor hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes válságtanácskozást hívott össze a paraméterkönyv készítésével kapcsolatban. Mint mondta, ezen a megbeszélésen ő vette át a szocialista főpolgármester-helyettestől a paraméterkönyv előkészítésének politikai felügyeletét.

Dancs Gábor közölte, hogy a sajtótájékoztatóig áttekintette a BKV-nál zajló paraméterkönyv-előkészítési munkálatokat, s úgy döntött, hogy a cég által készített tervezet pontos pénzügyi kihatásainak megismeréséig leállítja az idei paraméterkönyv előkészítési munkálatait.

Dancs Gábor rámutatott, a paraméterkönyv készítésének leállításakor figyelemmel volt arra is, hogy "a BKV jelenleg vezetés nélkül működik". Egyszemélyi vezetője ugyanis betegállományban van. Figyelemmel volt a tanácsnok "a BKV-nál kialakult előzetes sztrájkhangulatra" és arra is, hogy a fővárosi kerületi küldöttek egyhangúan utasították el a paraméterkönyv nyilvánosságra került tervezetét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását