2024. április 29. - Péter

Támogatjuk Macedónia NATO-tagságát

Magyarország támogatja, hogy Macedónia meghívást kapjon a NATO-ba és tagja legyen az észak-atlanti szövetségnek - mondta a magyar miniszterelnök, miután kedden Budapesten megbeszélést folytatott macedón partnerével, Nikola Gruevszkivel.
2008. február 26. kedd 15:21 - Hírextra

Szeretnénk, ha Macedónia csatlakozására a következő, áprilisi bukaresti NATO-csúcstalálkozón sor kerülne - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc a tárgyalásokat követő sajtóértekezleten. Hozzátette: Macedónia a NATO-felvételhez szükséges előfeltételeket alapjaiban teljesítette.

Mint kiemelte, Magyarország üdvözli a közeljövőben elkezdődő tárgyalásokat az Európai Unió és Macedónia között, amelynek végső célja Szkopje európai uniós integrációja.

Magyarország és Macedónia között a kétoldalú kapcsolatokban nincs probléma, kihasználatlan lehetőségek viszont vannak üzleti, tudományos, valamint kulturális területen - fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Elmondta, hogy a távközlési, telekommunikációs üzletágban már jelentős magyar befektetés van jelen Macedóniában.

Nikola Gruevszki közölte: nagyra értékeli, hogy Magyarország támogatja Macedónia NATO-tagságát. Megjegyezte: a szövetség tagjainak többsége támogatja csatlakozásukat.

A macedón miniszterelnök közölte: országa célja, hogy fejlessze kapcsolatait Magyarországgal és folytassa a megkezdett reformokat.

Gyurcsány Ferenc újságírói kérdésre közölte: a hétfői magyar-orosz megállapodás, amely alapján Magyarország részt vesz a Déli áramlat gázvezeték megépítésében, semmilyen módon nem függ össze Magyarország Koszovó-politikájával.

(A magyar miniszterelnök hétfőn jelentette be, miután tárgyalt Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök-helyettessel, hogy várhatóan csütörtökön Moszkvában megállapodást köt a magyar és az orosz kormány a Déli áramlat magyarországi szakaszának megépítéséről.)

Koszovó ügyében Magyarország szuverén módon dönt, saját érdekei, nemzetközi elkötelezettsége alapján, természetesen elsősorban barátaival és szövetségeseivel egyeztetve - jelentette ki a miniszterelnök kérdésre válaszolva. Mint mondta, Magyarország álláspontja Koszovóval kapcsolatban az EU túlnyomó többségéhez áll közel, ebben nincs változás.

A sajtótájékoztató előtt a két külügyminisztérium képviselői aláírták a nemzetközi fejlesztési együttműködésről szóló egyetértési megállapodást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását